Агенцията по обществени поръчки спря процедурата за спешното почистването на река Марица

Агенцията по обществени поръчки спря процедурата за спешното почистването на река Марица. На база осъществения от АОП предварителен контрол е изготвено решение за прекратяване на процедурата, която е на стойност 1,5 милиона лева, съобщиха от ДБ Пловдив. „Така и вторият опит на кмета Здравко Димитров да подари отново милиони левове чрез директно възлагане на фирма ПИМК, е спрян“, коментират общинските съветници от партията, които вече поискаха оставката на Димитров, заради втория опит за директно възлагане на поръчката и то на една и съща фирма. Според Добромира Костова, Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян, това е опит да се да заобиколи закона, като се елиминира конкуренцията. Предишната процедура, обявена на 16 април, 2021-година, беше на стойност 6 милиона лева и беше спряна отново от Агенцията за обществени поръчки отново след сигнал на „Демократична България“ Пловдив, със становище, че за да използва директно възлагане кметът на града не трябва да е бездействал, а той всъщност е правил точно това. За да пуснат и втората поръчка чрез директно възлагане, на 30 септември, тази година, от Община Пловдив без никакво официално оповестяване и без никой да подозира, обявиха „тайно“ частично бедствено положение, заради използването на мотива спешност. „Ако действително кметът е искал да почисти реката незабавно, заради […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
река Марица - почистване
Снимка: Pixabay

Агенцията по обществени поръчки спря процедурата за спешното почистването на река Марица. На база осъществения от АОП предварителен контрол е изготвено решение за прекратяване на процедурата, която е на стойност 1,5 милиона лева, съобщиха от ДБ Пловдив.

„Така и вторият опит на кмета Здравко Димитров да подари отново милиони левове чрез директно възлагане на фирма ПИМК, е спрян“, коментират общинските съветници от партията, които вече поискаха оставката на Димитров, заради втория опит за директно възлагане на поръчката и то на една и съща фирма.

Според Добромира Костова, Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян, това е опит да се да заобиколи закона, като се елиминира конкуренцията.

Предишната процедура, обявена на 16 април, 2021-година, беше на стойност 6 милиона лева и беше спряна отново от Агенцията за обществени поръчки отново след сигнал на „Демократична България“ Пловдив, със становище, че за да използва директно
възлагане кметът на града не трябва да е бездействал, а той всъщност е правил точно това.

За да пуснат и втората поръчка чрез директно възлагане, на 30 септември, тази година, от Община Пловдив без никакво официално оповестяване и без никой да подозира, обявиха „тайно“ частично бедствено положение, заради използването на мотива спешност.

„Ако действително кметът е искал да почисти реката незабавно, заради опасността от голямата вълна, то можеше да го направи още миналата пролет, като проведе състезателна процедура по избор на изпълнител, а не
да бездейства досега и да мисли „гениални“ ходове как да прескочи закона“, категорични са от ДБ Пловдив.

Те призовават местната управа да почисти коритото на реката, за да не се стигне до истинско бедствие, каквото сполетя карловските села в началото на септември.

В решението за спиране на поръчката е записано, че чрез директното възлагане се възпрепятства свободната конкуренцията, на база на която може да бъде избрано икономически най-изгодното предложение.

Срокът за обжалване на решението е 10 дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини