Избори 2024

Водещи новини

32 фирми в Пловдив са организирали картел за завишени цени при държавното саниране

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Отвориха процедурата за кандидатстване за енергийна ефективност на сградния фонд, санирани

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че 32 фирми са организирали картел в Пловдив, за да се възползват от държавната програма за саниране, като налагат прекомерно завишени цени, пише Economic.bg. Това повтаря по-ранната позиция на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2021 г., която наложи санкции на обща стойност над 350 хил. лв. Въпреки това това решение беше обжалвано, в резултат на което решаването на случая се случи седем години след началото на първоначалното разследване.

Струва си да се отбележи, че търгът за саниране на сгради в Пловдив се провежда през 2015 г., подкрепен от държавната програма за енергийна ефективност на жилищни блокове, инициирана от партия ГЕРБ. Преписката е образувана през 2016 г. след сигнал от служител на община Търговище.

Впоследствие е образувано разследване за проучване на потенциален картел в три български общини: Търговище, Гоце Делчев и Пловдив, всички свързани с първоначалния сигнал. Дейностите на картела в първите две общини бяха разкрити до края на 2019 г., но присъдата по отношение на Пловдив все още не беше произнесена.

В решение от 2021 г. КЗК потвърди съществуването на картел с участието на 32 дружества, които са манипулирали процедура за възлагане на обществени поръчки по програмата, като са се сговорили да определят цени и да разпределят пазари.

Първоначално решението на КЗК беше оспорено пред Софийския регионален административен съд (СРС) от 20 от замесените дружества. През 2022 г. СРАС потвърди решението на КЗК за 10 от тези фирми, а за останалите 10 го отмени.

Сега, с окончателното решение на ВАС от септември 2023 г., се потвърждават изцяло санкциите за всички засегнати дружества, които възлизат на повече от 350 хил. лв. Към днешна дата почти всички тези дружества са изпълнили задълженията си. За тези, които не са го направили, ще бъдат предприети принудителни мерки за събиране на наложените санкции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив