Избори 2024

Водещи новини

236 паралелки, 16 дуални и една нова специалност включва държавният план-прием за област Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Класна стая, ученици, училище

236 паралелки, 16 дуални и една нова специалност – дентален специалист включва държавният план-прием за професионалните гимназии, профилираните гимназии и средните училища в област Пловдив за учебната 2023 – 2024 г., който беше утвърден от комисията в Областна управа.

153 са професионалните и 83 са профилираните паралелки. Те са с 8 повече, спрямо миналата година като в тях ще се обучават близо 6000 ученици с над 300 деца повече, спрямо предходната.

С дуална система на обучение ще са 16, 5 паралелки като 13 от тях са в Пловдив, две в Асеновград и по една в Садово и Първомай. В Механотехникума в Пловдив се възстановява дуалната форма на обучението по специалността „Ремонт на летателни апарати“ като ще бъде разкрита една паралелка. Продължава и дуалното обучението по „Мехатроника“ като интердисциплинарната специалност е сред най-търсените от промишлените предприятия от „Тракия икономическа зона“. Дуалното обучение подготвя необходимите кадри за индустрията в Пловдив и предоставя възможност за паралелно обучение на две места – в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учениците придобиват и практически умения.

Единствената нова професионална паралелка е в СУ „Цар Симеон Велики“ –  „Асистент на лекар по дентална медицина“. В училището в момента се прави преустройство, за да бъдат открити два кабинета по дентална медицина, в които да се води обучението. Професионалната подготовка ще се води от преподаватели от Медицинския университет – Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив