19 спектакъла в програмата на Есенния международен фестивал Сцена на кръстопът

27-мият Eсенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се завръща в Пловдив от 10 до 21 септември с богата програма от 19 спектакъла и множество съпътстващи събития. Откриването на 10 септември от 19 часа в голямата зала на Драматичен театър – Пловдив е поверено на студентите на проф. Маргарита Младенова от НАТФИЗ. Младите артисти вече репетират дипломния си спектакъл по пиесата „Месец на село“ на Иван Тургенев. Режисьор е проф. Младенова, сценографията и костюмите са на Ивайло Николов. Продукцията е съвместно с Драматичния театър, който предоставя шанс на младите хора да ифзиграят дипломния си спектакъл на професионална сцена. Така се спазва и традицията на „Сцена на кръстопът“ всяка година възпитаници на НАТФИЗ да гостуват със своя продукция. Драмата ще представи и втора премиера в рамките на фестивала. На 11 септември от 19 часа в Камерна зала „Стефан Данаилов“ ще се играе спектакълът „Лебеда“ от Елизабет Иглоф. Преводач и режисьор е Петър Батаклиев. Сценографията е на Петър Начев, консултант на костюмите – Анета Зомбори. Автор на музиката е Явор Карагитлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Участват Патриция Пъндева, Тодор Дърлянов и Спартак Пантелеев. В програмата са селектирани спектакли на Народния театър, Младежкия театър, Театър „Българска армия“, Драматичен театър-Плевен, Драматичен театър „Адриана Будевска“, Сатиричния театър, Театър 199, […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Драматичен театър Пловдив

27-мият Eсенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се завръща в Пловдив от 10 до 21 септември с богата програма от 19 спектакъла и множество съпътстващи събития.

Откриването на 10 септември от 19 часа в голямата зала на Драматичен театър – Пловдив е поверено на студентите на проф. Маргарита Младенова от НАТФИЗ. Младите артисти вече репетират дипломния си спектакъл по пиесата „Месец на село“ на Иван Тургенев. Режисьор е проф. Младенова, сценографията и костюмите са на Ивайло Николов. Продукцията е съвместно с Драматичния театър, който предоставя шанс на младите хора да ифзиграят дипломния си спектакъл на професионална сцена. Така се спазва и традицията на „Сцена на кръстопът“ всяка година възпитаници на НАТФИЗ да гостуват със своя продукция.

Драмата ще представи и втора премиера в рамките на фестивала. На 11 септември от 19 часа в Камерна зала „Стефан Данаилов“ ще се играе спектакълът „Лебеда“ от Елизабет Иглоф. Преводач и режисьор е Петър Батаклиев. Сценографията е на Петър Начев, консултант на костюмите – Анета Зомбори. Автор на музиката е Явор Карагитлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Участват Патриция Пъндева, Тодор Дърлянов и Спартак Пантелеев.

В програмата са селектирани спектакли на Народния театър, Младежкия театър, Театър „Българска армия“, Драматичен театър-Плевен, Драматичен театър „Адриана Будевска“, Сатиричния театър, Театър 199, Малък градски театър „Зад канала“, фондация „Ден Гри“.

На фестивала ще гостува Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ – Велес, Република Северна Македония, със спектакъла „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов с режисьор Деян Пройковски и с премиерата на „Едуард II“ на режисьора Андрий Жолдак – съвместен проект на македонската трупа и Пловдивския театър.

Театрално сдружение „Реон“ от Атина е другото международно участие на фестивала. Артистите ще представят спектакъла „Елена“ по Еврипид.

Програмата се допълва от разнообразни и вълнуващи съпътстващи събития, както и кръгла маса, която се превърна в традиция.

„Сцена на кръстопът” се осъществява с помощта на Министерство на културата, Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023 г. и меценатското семейство, начело с козметична компания „Роза Импекс”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини