Избори 2024

Водещи новини

Зоните с ниски емисии могат да подобрят качеството на въздуха в Пловдив с 40 на сто

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Зоните с ниски емисии могат да подобрят качеството на въздуха в Пловдив с 40 на сто

Само за няколко месеца качеството на въздуха в Пловдив ще се подобри с 40 на сто, а трафикът в централната градска част ще се разтовари с 25 на сто, ако бъдат въведени зоните с ниски емисии. Това стана ясно от  поръчаното от общината проучване, което председателят на Управителния съвет на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова и инж. Ангел Попов представиха през заместник-кметовете по транспорт Тодор Чонов и по екология Анести Тимчев.

Наблюдението върху движението на автомобили съобразно тяхната екологична група и вид гориво е проведено на кръстовищата на булевардите „Васил Априлов“ и „Пещерско шосе“ и булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Шести септември“.

Около 25 процента са много старите коли, които са рискови за околната среда, докато електромобилите и хибридите  са едва 0,5 процента. Над 45 на сто са дизеловите автомобили, а по-малко от половината са Евро 5 и 6.

Тодор Чонов отбеляза, че посочените локации не са  случайно избрани, а  са по периферията на тази бъдеща зона за ниски емисии, която вече е одобрена от Общинския съвет.

Докладът от проучването е публикуван в сайта на ЕЦТП тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив