Избори 2024

Водещи новини

Започва ваксинирането против дифтерит, тетанус и коклюш за пострадалите в Карловско

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
село Слатина - наводнение
Снимка: БНТ

Започва ваксинирането против дифтерит, тетанус и коклюш за пострадалите от наводнението в селата Каравелово, Богдан и Слатина. Осигурени са 200 броя ваксини, съобщиха от Кризисния щаб на Община Карлово.

От 9:30 часа днес медицински сестри ще поставят ваксината „Тетатокс“ в здравните пунктове в трите населени места. Всички желаещи да бъдат ваксинирани трябва да отидат на място. Трудно подвижните хора могат да бъдат ваксинирани и по домовете, след предварителна заявка в кметството.

Ваксината е безвредна и е ефективна 6 месеца след поставянето й. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази.

Община Карлово има готовност да достави допълнителни дози при необходимост.

Дезинфекцията в населените места, пострадали от наводненията от 2 септември, продължава. След улиците в Каравелово, Богдан, Слатина, Войнягово и Баня, от два дни започна и вътрешното обеззаразяване на частните домове. На населението се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова дезинфекция „Табидез 56“.

Специалисти от отдел „Екология“ в общината, съвместно с командировани лекари от Областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните – Пловдив, извършват загробване на умрели животни в трупни ями. До момента в наносите са открити и в последствие заровени 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки.

Междувременно, 125 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да работят в пострадалите населени места в Карловско. Приоритетно се отстраняват щети в обществените сгради и частни домове на самотни хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив