Избори 2024

Водещи новини

Започва реставрацията на Небет тепе

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Здравко Димитров - Небет тепе
Снимка: Община Пловдив

Кметът Здравко Димитров и зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, заедно със зам.-кмета по култура Пламен Панов и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, дадоха старт на проекта „По крепостните стени на Филипопол“.

Символично дейностите по проекта стартираха на Небет тепе. „Това е изстрадан проект, който имахме желание да направим още преди 12 години, но обективни и субективни причини това не се случи. Това е проектът, спасен в първите дни на нашия мандат“, коментира градоначалникът Здравко Димитров.

За проекта „По крепостните стени на Филипопол“ са осигурени 8 милиона лева, с които ще бъдат реставрирани, консервирани и социализирани два от най-значимите археологически обекти с национално значение в Пловдив – Небет тепе, но и Източната порта. „По крепостните стени на Филипопол“ е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.”

В него са включени три обекта на интервенция: античен комплекс Източна порта на Филипопол; археологически комплекс Небет тепе; реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс Небет тепе.

Общата стойност на проекта е 8 012 201,89 лв. от които 6 009 151,89 лв. са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането е 2 003 050,00 лв., осигурено чрез Фонда за устойчиви градове. Срокът на изпълнение е 24 месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив