Започва дългоочакваната реконструкция на Дондуковата градина

Десетки пловдивчани дойдоха в Дондуковата градина за символичната първа копка, с която кметът Здравко Димитров и районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов дадоха официалния старт на дългоочакваната реконструкция на първата в България градска градина, изградена веднага след Освобождението през 1878 г. „Това наистина е знаково място за Пловдив, с история и дух. Само като си помисля, че тук наблизо е живял Иван Вазов и се е разхождал в тази градина,  усещам моралния дълг да я възстановим в най-добър и автентичен вид за съвременниците ни и да я съхраним за нашите наследници. Сигурен съм, че тя ще е новото притегателно място в любимия ни прекрасен град“, заяви кметът Здравко Димитров. Думите му потвърди и районният кмет  Георги Стаменов, който увери, че с реконструкцията някогашният блясък на Дондуковата градина не само ще бъде възстановен, но и надграден. Предвижда се повече зеленина, ново осветление, водни огледала. Настилките по алеите ще са от естествени материали, предимно гранитни плочи и ръчно сечени павета. Предстои подмяна на всички подземни комуникации, изграждане на модерна поливна система и две нови детски площадки. Проектът е съгласуван с Министерството на културата и всички други компетентни институции, срокът за изпълнение е една година. Стойността му е 4 млн. лв., като средствата са осигурени […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Започва дългоочакваната реконструкция на Дондуковата градина

Десетки пловдивчани дойдоха в Дондуковата градина за символичната първа копка, с която кметът Здравко Димитров и районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов дадоха официалния старт на дългоочакваната реконструкция на първата в България градска градина, изградена веднага след Освобождението през 1878 г.

„Това наистина е знаково място за Пловдив, с история и дух. Само като си помисля, че тук наблизо е живял Иван Вазов и се е разхождал в тази градина,  усещам моралния дълг да я възстановим в най-добър и автентичен вид за съвременниците ни и да я съхраним за нашите наследници. Сигурен съм, че тя ще е новото притегателно място в любимия ни прекрасен град“, заяви кметът Здравко Димитров.

Думите му потвърди и районният кмет  Георги Стаменов, който увери, че с реконструкцията някогашният блясък на Дондуковата градина не само ще бъде възстановен, но и надграден. Предвижда се повече зеленина, ново осветление, водни огледала. Настилките по алеите ще са от естествени материали, предимно гранитни плочи и ръчно сечени павета. Предстои подмяна на всички подземни комуникации, изграждане на модерна поливна система и две нови детски площадки.

Проектът е съгласуван с Министерството на културата и всички други компетентни институции, срокът за изпълнение е една година. Стойността му е 4 млн. лв., като средствата са осигурени от Фонда за устойчиво градско развитие.

Своята подкрепа за реконструкцията изразиха председателите на камарите на архитектите и строителите, които също дойдоха на символичната първа копка. Сред присъстващите бяха още предишният кмет на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районни кметове и общински съветници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини