Избори 2024

Водещи новини

Започна поредица образователни турове за ученици от гимназията по туризъм в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Започна поредица образователни турове за ученици от гимназията по туризъм в Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ и Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ – Пловдив подписаха „Споразумение за партньорство“, целта на което е да се развиват двустранните отношения между двете институции за провеждане на различни културни и образователни инициативи в сферата на културния туризъм.

В поредица ежеседмични образователни турове из обектите на ОИ „Старинен Пловдив“, учениците ще бъдат запознати в дълбочина с богатото историческо и културно наследство на град Пловдив. Занятията, водени от менторите на програмата Вангел Илиев, лицензиран екскурзовод, и Росен Танев, уредник, ще потопят бъдещите професионалисти както в любопитни детайли за античните обекти и възрожденския Пловдив, так а и в тънкостите в сферата на екскурзоводското и туристическото обслужване.

Първият образователен тур по програмата бе високо оценен от младежите. Освен, възможността за придобиване на задълбочени познания в сферата на туризма, свързани с ролята, функциите и технологията на екскурзоводската дейност, учениците научиха много интересни детайли за най-емблематичните забележителности, под управление на института.

Археологически резерват „Старинен Пловдив“ е културен феномен, формиран в течение на векове. Съхранил е над двеста недвижими паметници на културата от седем исторически периода – Праисторически, Тракийски, Елинистичен и Римски, Средновековен, Възрожденски и ХХ век. Възхищение будят къщите на Аргир Куюмджиоглу, Димитър Георгиади, Никола Недкович, Степан Хиндлиян, Георги Мавриди (Къща Ламартин), Георги Клианти, Балабановата къща, както и православните храмове „Успение на Св.Богородица“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Св.Марина“, „Св. Неделя“ и много други. Интериорът на къщите впечатлява със своята художествена украса и с много добре запазените оригинални стенописи и мебелировка. Повече от 20 от възрожденските къщи се използват като музеи и галерии и са определени от експерти като връх в развитието на архитектурата на XIX век в България.

Под управление на института са също Епископската базилика на Филипопол, Римския стадион и Малката раннохристиянска базилика, които също са предмет на образователната програма за учениците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив