Избори 2024

Водещи новини

Заместник-ректорът доц. Христо Спасов стана председател на Общото събрание в УХТ

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Христо Спасов

Досегашният заместник-ректор на УХТ и ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ доц. Христо Спасов с огромно мнозинство – 116 гласа от 169 общо гласували, спечели изборите за председател на Общото събрание във висшето училище. Негов заместник за мандат 2023-2027 ще бъде функционалният декан по студентска и социална дейност доц. Кремена Никовска, която бе избрана с 118 гласа и която до този момент беше зам.-председател на Общото събрание за мандат 2019-2023.

Конкуренти за ръководните позиции бяха доц. Красимир Колев от катедра „Компютърни системи и технологии“ и доц. Маргарита Терзийска от катедра „Математика, физика и информационни технологии“.

Събранието беше ръководено от бившия председател доц. Кирил Михалев, а избирателната комисия оглави проф. Ангел Ангелов от катедра „Биотехнология“.

Номинацията за доц. Христо Спасов и доц. Никовска направи деканът на Технологичния факултет проф. Десислав Балев.  Според него на най-високата длъжност в УХТ трябва да бъде избран толерантен, честен и диалогичен човек, който има управленски опит. Тези личности трябва да са харизматични фигури, които вдъхват респект и доверие.  Може и да ви звуча утопично, но в УХТ все още има такива колеги и един от тях е доц. Христо Спасов, заяви проф. Балев. При номинацията на доц. Никовска добави, че двамата ще бъдат отличен тандем.

Доц. Мария Душкова от катедра „Процеси и апарати“ предложи доц. Колев, защото е равно отдалечен от всички и е юридически грамотен. А и през последните 15 г. на този пост не е избиран човек от Техническия факултет, отбеляза тя. За доц. Терзийска заяви, че ще допълва председателя, защото е от друг факултет – Стопански.

Доц. Колев и доц. Терзийска събраха съответно 47 и 44 гласа.

След като беше избран,  доц. Христо Спасов благодари на всички, които са го подкрепили, а също на проф. Балев за това, че е издигнал кандидатурата му. Той прикани членовете на Общото събрание в работата си да бъдат диалогични и да търсят консенсус, за да са в интерес на университета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив