Паметник на Гюро Михайлов

Паметник на Гюро Михайлов в Пловдив

Това е историята за един прекрасен паметник, който е посветен на Гюро Михайлов и неговите храбри другари. Създаден е от талантлив екип под ръководството на професор Никола Кожухаров и е открит на площад „Цар Крум“ в Пловдив през 1938 година. Тогавашният кмет на града, Божидар Здравков, и офицерите на града са подкрепили начинанието.

Паметникът представлява Гюро Михайлов, който стои на пост до касата, заобиколен от своите бойни другари, които са били ранени в един пожар, но все пак са му дали подкрепата си. Бронзовата композиция е поставена върху каменен саркофаг, който пази телесните останки на героите.

Паметникът е чудесен символ на преклонение към тези, които са жертвали живота си в името на народа и Родината си, като са знаели, че задължението, честта и верността са най-важните неща.

За съжаление, през 1962 година, комунистическите управници го демонтират и отнасят телесните останки на загиналите в музея в Пловдив. Паметникът е пренесен първо в казармата на IX Пловдивски полк, а по-късно в поделението на Строителни войски.

През 1992 година, родолюбивите пловдивчани се заемат да върнат паметника на Гюро Михайлов и неговите другари на мястото му в центъра на града. На 3 март 1994 година монументът е официално открит отново във формата, в която е бил през 1938 година.

Адрес: пл. „Централен“ 2012, 4000 Център, Пловдив, България
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Още новини

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив