Избори 2024

Водещи новини

Забавяне на водния проект на ВиК спира още три важни инфраструктурни обекта в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Здравко Димитров - среща за водния проект на ВиК
Снимка: Община Пловдив

По настояване на кмета Здравко Димитров в Община Пловдив бе организирана среща с фирмите-изпълнители на 4 от големите инфраструктурни проекти в Пловдив, за уточняване на графика и бъдещите съвместни дейности. Срещата бе по повод изоставането от графика за старта на дейностите по един от големите проекти – изграждането на Южния обходен колектор, което може да доведе до сериозно забавяне на другите три свързани с него проекта. Това са пробивът „Модър-Царевец“, реконструкцията и разширението на улица „Царевец“ и реконструкцията на булевард „Хаджи Димитър“.

На срещата присъстваха представители на Водоснабдяване и канализация ЕООД Пловдив, което изпълнява дейностите по проекта за Южния колектор, изпълнителите на ремонтните дейности по улица „Царевец“ и на пробива „Модър-Царевец“, Пламен Райчев – заместник-кмет по строителство и инвестиции, Тодор Чонов – заместник-кмет по транспорт и районните кметовете на „Южен“ и „Западен“ – Костадин Язов и Димитър Колев.

„Предизвикателство е да реализираме четири големи проекта в рамките на две години и то в един и същ район на града. Това обаче е свързано с коректно изпълнение на поетите ангажименти от всички участници, защото евентуално забавяне на единия ще доведе до изоставане и на останалите обекти. В момента работата по пробива „Модър-Царевец“ е в застой, защото се чака ВиК и трябва да уточним коректен график за дейностите, които предстоят“, заяви на срещата кметът Димитров.

От водното дружество обаче отново не дадоха точен срок за старт на дейностите и поясниха, че забавянето се дължи на продължаваща липса на съгласувателни процедури от няколко държавни институции, включително Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Без да е положен тръбопровода по улица „Царевец“, няма как да стартира и нейното разширяване. „Имаме готовност до средата на следващия месец да обявим обществената поръчка за реконструкция и разширяване на улица „Царевец“ в участъка от Пещерско шосе до булевард „Хаджи Димитър“, и до края на тази година там да започнат същинските строително-монтажни дейности. Това обаче отново е свързано с работата по Южния обходен колектор, която ВиК трябва да извърши, в противен случай ще има избран изпълнител и той няма как да работи“, заяви заместник-кметът Пламен Райчев.

Стартът на ремонта на булевард „Хаджи Димитър“ да бъде на 1 август, се договориха кметът Здравко Димитров и изпълнителите на дейностите.

В обхвата на поръчката влиза подмяната на досега съществуващата паважна настилка с асфалтова, подмяна на тротоарите, изграждане на джобове за контейнери за смет, поставяне на антипаркинг колчета, подмяна на тръбопровод, подмяна на канализация, подмяна на уличното осветление с LED , поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

Срокът за изпълнение е 200 дни, но от фирмата гарантираха че ще приключи работата за 180 дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

Информация

Категории

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив