Избори 2024

Водещи новини

За 15-ти пореден път в Пловдив организират живописен пленер, който носи името Творецът

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
За 15-ти пореден път в Пловдив организират живописен пленер, който носи името Творецът

За 15-ти пореден път, Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ организира живописен пленер, който носи името „Творецът“. Идеен ръководител е художникът Матей Матеев. Тази година темата на пленера е посветена на личностите на двама от най-свидните български мъже – Христо Ботев и Васил Левски.

Живописният пленер „Творецът“ е в изпълнение на една от целите на организацията, свързана с развитието на изкуствата. В подкрепа на тази мисия, Ротари предоставя възможност на художници от Пловдив, страната и чужбина да творят, като в последните години се акцентира на участието на млади художници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства- Пловдив, Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ Пловдив и АМТИИ „Проф. Асен Димандиев“ Пловдив.

Любезен домакин на пленера е Културен център на „Бизнесът за Пловдив“, който предоставя възможността изявата да се осъществи в къщата „Иван Черноземски“ на ул. „Цанко Лавренов“ № 5 в Стария град.

В периода от 12 юли до 21 юли, всички желаещи могат да посетят къща „Иван Черноземски“ и да наблюдават творческия процес на участниците: Зоя Атанасова и София Паненко – ученици от НГСЕИ; Николай Томов – директор на НГСЕИ, Доника Чочева и Иванка Станилова от НХГ „Цанко Лавренов“, Светлозар Чавдаров – директор НХГ „Цанко Лавренов“, Хюлия Дикмова – студент в АМТИИ.

Всяка година част от творбите се посвещават на будители, възрожденци и революционери, а в края на пленера тези творби се предоставят на Общински комитет „Васил Левски“ за дейността му. Друга част остават във фонда на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ за благотворителни цели. Две творби остават в дарение на „Бизнесът за Пловдив“.

По традиция, живописният пленер „Творецът“ завършва с изложба на творбите на участниците, с което пленерът се закрива. Тази година това ще се случи на 21 юли 2023 г., петък, от 18.00 часа в къща „Иван Черноземски“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив