Избори 2024

Водещи новини

Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори врати днес в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Дневен център за деца
Снимка: община Пловдив

Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори врати днес в Пловдив. В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6 годишна възраст. Той се намира на бул. „Източен“ 15 в подблоково пространство, което по-рано беше предоставено от Общинския съвет по предложение на кмета Здравко Димитров.

Наталия Елис от фондацията за подкрепа на украинците в Пловдив обясни по време на откриването, че всички родители на децата от центъра вече работят, а за обучението на малчуганите до момента се грижат две украински възпитателки. Предстои да се наеме и учител по български език. Засега издръжката, както и заплащането на персонала, се осъществява чрез доброволни дарения и средства.

Първият такъв център, ситуиран в бивша детска блокова градина към ДГ „Кремена“ в район „Тракия“, бе открит в края на месец май и той функционира на същия принцип. До момента в детските градини в града има записани 110 деца, а в училищата 262.

„Още от началото на кризата в Украйна Община Пловдив се зае с първостепенната задача да осигури помещения за временно настаняване на бежанците. Едно от решенията беше за отпускането на помещенията на неизползваните детски градини. Чрез ролята им на дневен център децата се адаптират, докато родителите им започнат работа или се подготвят за образователната система“, каза заместник-кметът Стефан Стоянов и допълни, че Община Пловдив има намерение да подпомогне изграждането и на трети център за деца, тъй като общността се увеличава.

Според заместник-кмета Георги Титюков опитът на Пловдив за справяне с бежанската криза продължава да е водещ пример не само в страната, но и в Европа. Той припомни и високата оценка на еврокомисаря по социалните въпроси Никола Шмит, който бе на посещение в бившата Белодробна болница, сега център за настаняване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив