Избори 2024

Водещи новини

Временно спират фонтана с пеликаните на пл. „Стефан Стамболов“ заради основно почистване

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Фонтанът с пеликаните в Пловдив

Фонтанът с пеликаните на площад „Стефан Стамболов“ временно няма да работи, предупреждават от „Градини и паркове“. Той се спира за основно почистване, каквото не е правено повече от 10 години.

Машинно и със специални препарати ще бъде премахнат наслоеният варовик върху каменната облицовка. След това реставратор ще я полира и върху нея ще бъде положена запечатка, с което да се гарантира дълготраен ефект. Предвидено е също възстановяването на компрометирани фуги и почистването на всички останали елементи на съоръжението.

След приключване на планираните дейности се очаква фонтанът да блесне с цялата си красота – като при изграждането му в края на 60-те години на миналия век. По-лесно и ефективно ще бъде и редовното ежеседмично ръчно почистване, което служители на общинското предприятие извършват от пролетта до късната есен, когато фонтанът работи. При благоприятни метеорологични условия той отново ще бъде пуснат преди Великден, за да радва пловдивчани и гостите на града.

От април започва преглед на техническото състояние на всички други фонтани и на обществените чешми в Пловдив, които ще бъдат пускани поетапно, допълват от „Градини и паркове“.

Пеещите фонтани, които се поддържат по договор на общината с избрана след обществена поръчка фирма, също се подготвят за новия сезон. Почистването им вече започна, извършва се профилактика. Предвижда се най-късно до края на април и те да бъдат пуснати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив