Внесоха подписка с близо 1200 подписа за спасяването на парк „Отдих и култура“

Подписката за спасение на парк „Отдих и култура“ внесоха в Общинския съвет на Пловдив от Гражданската инициатива „За ПАРКА“. 1179 души са подкрепили с подписа си предложенията на Инициативата против застрояването на близо 81 дка до Гребната база. От „За ПАРКА“ настояват за промяна на предназначението на парцела и превръщането му в зелена площ, за отчуждаване на терена и за поддържането му като парк за обществено ползване. Предоженията се очаква да бъдат обсъдени на извънредна сесия на ОбС на Пловдив, която да се свика в едномесечен срок. Припомням, че на 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани,  ОбС прие новия Общ устройствен план, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила в Пловдив с жилищни сгради на по 3 етажа. Против гласуваха само от групата на ДБ Пловдив и независимите съветници Слави Георгиев и Георги Величков. Решението изкара на протести пловдивчани. Те настояха за запазване на зеления статут на терена, а не за неговата евентуална продажба, тъй като цената, която ще бъде платена от данъкоплатците според тях, ще е в пъти по-висока от тази при отчуждаване на терена като зелена площ. Областният управител на Пловдив Ангел Стоев вече обяви, няма да върне за ново разглеждане решението на ОбС за ОУП […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Парк Отдих и култура - Гребна база

Подписката за спасение на парк „Отдих и култура“ внесоха в Общинския съвет на Пловдив от Гражданската инициатива „За ПАРКА“.

1179 души са подкрепили с подписа си предложенията на Инициативата против застрояването на близо 81 дка до Гребната база.

От „За ПАРКА“ настояват за промяна на предназначението на парцела и превръщането му в зелена площ, за отчуждаване на терена и за поддържането му като парк за обществено ползване.

Предоженията се очаква да бъдат обсъдени на извънредна сесия на ОбС на Пловдив, която да се свика в едномесечен срок.

Припомням, че на 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани,  ОбС прие новия Общ устройствен план, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила в Пловдив с жилищни сгради на по 3 етажа. Против гласуваха само от групата на ДБ Пловдив и независимите съветници Слави Георгиев и Георги Величков.

Решението изкара на протести пловдивчани. Те настояха за запазване на зеления статут на терена, а не за неговата евентуална продажба, тъй като цената, която ще бъде платена от данъкоплатците според тях, ще е в пъти по-висока от тази при отчуждаване на терена като зелена площ.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев вече обяви, няма да върне за ново разглеждане решението на ОбС за ОУП на града. Причината – Законът за устройство на територията изключва тази възможност.

След това кметът Здравко Димитров издаде заповед за сформиране на комисия от експерти и общински съветници, които да преговарят със собствениците на спорния парцел в парк „Отдих и култура“.

Междувременно, решението за изменението на новия ОУП на Пловдив вече е обнародвано в Държавен вестник и от тук нататък евентуално постъпили жалби не спират неговото действие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини