Община Пловдив започва преговори за спорния имот от 81 дка в парк „Отдих и култура“

Заповед за сформиране на комисия от експерти и общински съветници, които да преговарят със собствениците на спорния имот от 81 дка в парк „Отдих и култура“, е издал кметът на Пловдив Здравко Димитров. „Още миналата седмица обявих публично, че ще инициирам среща с тях, за да потърсим най-разумното решение в полза на гражданите“, написа във фейсбук градоначалникът. На 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани, ОбС прие новия Общ устройствен план, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила в Пловдив с жилищни сгради на по 3 етажа. Против гласуваха само от групата на ДБ Пловдив и независимите съветници Слави Георгиев и Георги Величков. Решението изкара на протести пловдивчани. Те настояват за запазване на зеления статут на терена, а не за неговата евентуална продажба, тъй като цената, която ще бъде платена от данъкоплатците според тях, ще е в пъти по-висока от тази при отчуждаване на терена като зелена площ. Междувременно, решението за изменението на новия ОУП на Пловдив вече е обнародвано в Държавен вестник и от тук нататък евентуално постъпили жалби не спират неговото действие. Въпросният имот, на който преди години имаше идея  да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран още по времето на кметуването на Иван Чомаков и […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Парк Отдих и култура - Гребна база

Заповед за сформиране на комисия от експерти и общински съветници, които да преговарят със собствениците на спорния имот от 81 дка в парк „Отдих и култура“, е издал кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Още миналата седмица обявих публично, че ще инициирам среща с тях, за да потърсим най-разумното решение в полза на гражданите“, написа във фейсбук градоначалникът.

На 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани, ОбС прие новия Общ устройствен план, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила в Пловдив с жилищни сгради на по 3 етажа. Против гласуваха само от групата на ДБ Пловдив и независимите съветници Слави Георгиев и Георги Величков.

Решението изкара на протести пловдивчани. Те настояват за запазване на зеления статут на терена, а не за неговата евентуална продажба, тъй като цената, която ще бъде платена от данъкоплатците според тях, ще е в пъти по-висока от тази при отчуждаване на терена като зелена площ.

Междувременно, решението за изменението на новия ОУП на Пловдив вече е обнародвано в Държавен вестник и от тук нататък евентуално постъпили жалби не спират неговото действие.

Въпросният имот, на който преди години имаше идея  да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран още по времето на кметуването на Иван Чомаков и след сделката премина в частни ръце. Общата площ на терена е 131 дка, като предвидените за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца ОбС откупи от собственика чрез заменка за 7 апетитни имота в града.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив