Вирусните инфекции доведоха до запълване на Детско отделение в „УМБАЛ – Пловдив“

Вирусните инфекции доведоха до запълване на Детско отделение в „УМБАЛ – Пловдив“ в около 94-95% от капацитета му, съобщи неговият началник д-р Анеса Георгиева. Тя увери, че отделението има  резерв от места, затова до сега нито едно дете не е върнато и вероятно това няма да се случи. Отделението разполага освен с физически капацитет и с необходимите медикаменти и квалифициран персонал за адекватно лечение. При значително завишаване на заболеваемостта, включително  и на по-сериозна грипна вълна, каквато се очаква след 2-годишното затишие заради COVID-19, тя не изключва възможността да се стигне до известен недостиг на педиатрични места. Все пак, при добра координация и съгласуване между всички детски отделения в града и региона това е преодолимо. Лекуваме най-много пациенти с инфекции на дихателната система, като  бронхиолити, пневмонии и по-малко ларингити, каза педиатърът. Засегнати са предимно кърмачетата и децата в ранна детска възраст. Обикновено те имат висока температура, кашлица, хрема, безапетитие, със или без повръщане и отпадналост. Родителите опитват първоначално да се справят сами, но бързият развой на инфекцията ги кара да потърсят лекарска помощ. Впрочем, съветваме всички родители да не предприемат сами лечение на своите деца, своевременно да се консултират с личния си лекар и/или педиатър, каза още д-р Георгиева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Лекар - доктор

Вирусните инфекции доведоха до запълване на Детско отделение в „УМБАЛ – Пловдив“ в около 94-95% от капацитета му, съобщи неговият началник д-р Анеса Георгиева. Тя увери, че отделението има  резерв от места, затова до сега нито едно дете не е върнато и вероятно това няма да се случи.

Отделението разполага освен с физически капацитет и с необходимите медикаменти и квалифициран персонал за адекватно лечение. При значително завишаване на заболеваемостта, включително  и на по-сериозна грипна вълна, каквато се очаква след 2-годишното затишие заради COVID-19, тя не изключва възможността да се стигне до известен недостиг на педиатрични места. Все пак, при добра координация и съгласуване между всички детски отделения в града и региона това е преодолимо.

Лекуваме най-много пациенти с инфекции на дихателната система, като  бронхиолити, пневмонии и по-малко ларингити, каза педиатърът. Засегнати са предимно кърмачетата и децата в ранна детска възраст. Обикновено те имат висока температура, кашлица, хрема, безапетитие, със или без повръщане и отпадналост. Родителите опитват първоначално да се справят сами, но бързият развой на инфекцията ги кара да потърсят лекарска помощ. Впрочем, съветваме всички родители да не предприемат сами лечение на своите деца, своевременно да се консултират с личния си лекар и/или педиатър, каза още д-р Георгиева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

Харесайте Facebook страницата ни