Избори 2024

Водещи новини

Ученици от ЕГ „Иван Вазов“ посетиха Окръжения съд и решаваха казус по дело за катастрофа

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ученици от ЕГ Иван Вазов посетиха Окръжения съд и решаваха казус по дело за катастрофа

Вчера в Окръжен съд – Пловдив се проведе Ден на отворените врати под надслов „Открито за съдебната власт“. Гости на магистратите бяха ученици от 9-и, 10-и, 11-ти и 12-ти клас от ЕГ „Иван Вазов“, част от които членуват в Евроклуба в училището и са младши посланици на Европейския парламент. Повод за събитието е Денят на конституцията, юриста и съдебния служител, отбелязван на 16 април.

Гимназистите бяха посрещнати пред Съдебната палата от председателя на Окръжен съд – Пловдив Розалия Шейтанова. Тя им разказа накратко за 144-годишната история на съда, в който са работили уважавани български юристи.

Гимназистите бяха впечатлени от мерките за сигурност при влизане в сградата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители. Информационната разходка премина през фоайето, където се намира светлинното табло със съдебните дела, разглеждани за деня, по коридора с деловодствата и конвойното помещение и стигна до вътрешния двор на Съдебната палата, където ги посрещна Директорът на РД „Охрана“ – Пловдив – старши комисар Димитър Грамадников. За учениците се превърна в истинска атракция демонстрацията на помощните средства, оръжието и служебните автомобили на РД „Охрана“ – Пловдив, с които се конвоират задържани лица, направена от младши инструктор по охраната Димитър Спасов.

В емблематичната за Окръжен съд зала № 2, в която се разглеждат някои от най-тежките дела, предизвикващи повишен обществен интерес, председателят на Окръжен съд – Пловдив Розалия Шейтанова приветства гостите. Тя им разказа как работи ръководения от нея съд и какви видове дела се разглеждат в него. Учениците изгледаха с интерес виртуална изложба с архивни кадри от 144-годишната история на съда. В залата успяха да видят пишеща машина „Мерцедес“ от началото на миналия век, използвана за водене на протоколи в съда.

Съдия Петко Минев от Наказателно отделение, който е възпитаник на същата гимназия, направи презентация по темата „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“, след което разказа реален казус от своята практика. Учениците с интерес изслушаха фактите по дело за тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ с двама загинали, причинена от украински шофьор на товарен автомобил, употребил наркотично вещество. Делото имаше широк обществен отзвук по време на разглеждането му и всяко заседание на съда бе отразявано от медиите.

Организаторите разделиха учениците на 5 „съдебни състава“ на случаен принцип. Младши съдия Величка Запрянова и съдия Петко Минев им разясниха какво предвижда Наказателния кодекс за това престъпление.  С помощта на съдиите в залата всеки ученически състав реши каква присъда заслужава шофьорът на товарния автомобил. Гимназистите облякоха тоги и всеки съдебен състав произнесе постановеното от него наказание. След това съдия Петко Минев обяви окончателната присъда по делото, станала факт след решение на Върховния касационен съд. Оказа се, че всички ученически състави са определили значително по-високи от окончателната присъда наказания. Така, сформираните днес състави постановиха съответно – два от съставите по 8 години, един състав 9 години, един състав 9 години и 3 месеца и един състав 12 години лишаване от свобода за шофьора на товарния автомобил, докато действителната присъда по делото, станала факт след решение на ВКС, е 4 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Специален гост на Деня на отворените врати беше журналистът от Нова телевизия Благой Бекриев, който отразява активно работата на окръжните съдии. Учениците изгледаха на монитора в залата репортаж на Благой Бекриев от същото дело, по което и те прочетоха „присъди“. Журналистът им разказа подробности за съдбата на осъдения шофьор, както и на загиналото младо семейство и обясни как новините от съдебните зали стигат до репортерите и до зрителите.

Учениците споделиха, че са научили много за работата на съдиите и спецификата на наказателния процес, а някои заявиха, че ще се насочат към професията на съдията и на журналиста.

На финала на събитието съдия Розалия Шейтанова връчи на всеки от учениците от ЕГ „Иван Вазов“ конституция и грамота за активно участие в Деня на отворените врати „Открито за съдебната власт“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив