Избори 2024

Водещи новини

Тържествено отбелязване на 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Паметник на Стефан Стамболов в Пловдив

На 31 януари 2023г., вторник, от 11.00 часа, в Пловдив с военен ритуал и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 169-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“.

Слово за държавника ще произнесе Радомир Чолаков – български юрист, народен представител в 45-о, 46-о, 47-о и  48-то Народно събрание на Република България.

Водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов.

На честването на рождението на Стефан Стамболов се очаква да присъстват: Кметът на Община Пловдив, Народни представители, Председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Областна администрация, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на политически и обществени организации, граждани и медии.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев  (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната му творба е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където от 1997 насам, (с известно прекъсване), на 31 януари всяка година се чества годишнината от рождението на българският държавник. Площадът носи името на Стефан Стамболов на базата на решение, взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 г., когато кмет на Пловдив е Спас Гърневски.

Радомир Чолаков е роден в Пловдив. Завършил е “Право” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.) и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Бил е изпълнителен директор на БНТ, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България. Депутат в 45-о, 46-то, 47-о и  48-о Народно събрание на Република България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив