Избори 2024

Водещи новини

Тридневна винена и гурме фиеста очаква посетителите на Стария град този уикенд

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Тридневна винена и гурме фиеста очаква посетителите на Стария град този уикенд

„Дефиле Вино и гурме“ очаква вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив за десетото издание на фестивала. То ще се проведе на 10, 11 и 12 май. Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът ще се проведе в 3 дни – петък, събота и неделя и ще бъде прекрасно допълнение на празничната Великденска седмица.

Откриването е в петък – 10 май, традиционно с Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13 ч. от пл. Стефан Стамболов, съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл „Тракия“. С музика и танци шествието ще достигне до сърцето на Стария град. Ново ще бъде мястото на официалното откриване. За първа година то ще се проведе на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 1 пред Туристическия информационен център до Хисар капия в Стария град и храм „Св. св. Константин и Елена“.

В 14 ч. организаторите и официалните лица ще приветстват участници и присъстващите гости, след което ще бъде даден старт на тридневната винена фиеста. Това стана ясно по време на провелата се днес пресконференция в ДК „Борис Христов“, която традиционно предшества всяко издание на дефилето. В нея участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, председателят на УС на „Съвет по туризъм – Пловдив“ и председател на УС на „Тракийски туристически район“ – инж. Любозар Фратев и доц. д-р инж. Христо Спасов – зам.-ректор, ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ и председател на Общото събрание в УХТ.

„Дефиле вино и гурме 2024“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

На 10 май /петък/ дегустационният ден ще бъде от 14:00 ч. до 19:00 ч. На 11 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локациите в които ще се дегустира вино и гурме продукти са: Галерия „Енчо Пиронков”, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов – Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Хиндлиян“ /нова локация/, Къща „Георгиади”, Къща „Недкович“, Къщата на Иван Черноземски,  „Данчовата къща“ и Хотел „Бел Вил“.

Посетителите на фестивала ще могат да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкусаДегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон е равен на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт, от който посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив. Промоционални дегустационни комплекти ще се предлагат в grabo.bg до 8 май.

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни  технологии, ще проведат конкурс за „Най-умело съчетание между вино и храна”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

Посетителите, вино и гурме любителите, също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в дигитална анкета за „Любимо бяло, червено и розе вино“, както и за „Любим вкус“. QR код към анкетата ще бъде достъпен в печатния каталог, който ще се раздава по време на Дефилето.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив