Избори 2024

Водещи новини

Тракийски мистерии – посланията на траките стигат до нас чрез словото, музиката и шевиците

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Тракийски мистерии - посланията на траките стигат до нас чрез словото, музиката и шевиците

Посланията на траките, носители на една от най-големите древни цивилизации, стигат до нас чрез словото, музиката, шевиците и празничните обреди, някои от които пазим до днес. Кодираното знание пресъздава чрез творчески ателиета, музика и танц фестивалът Тракийски мистерии, който ще гостува в града под тепетата днес 30 септември (събота).

До скоро ние не знаехме какво е скритото послание на тракийските обреди, запазени и до днес в месенето и украсата на хляба за българската трапеза. Закодирани послания има и в облеклото на древните траки. По носиите и обредните одежди е можело да се разпознаят социалната и родова принадлежност на всеки, разказа пред Дарик един от лекторите на фестивала Десислава Иванова.

Част от тракийските мистерии са и златните съдове. Затова участниците в спектакъла, който пловдивчани ще могат да гледат в съботната вечер на Античния театър, танцуват с тях. Траките са приемали човешкото тяло като съд, като храм на душата. В ритуалните съдове също е закодирано словото, което е свързано с посвещението, с трансформацията, с изцелението и с пътя към духовното израстване на човек, както и със стремежа му да твори  добро, обясни изпълнителният директор на Тракийски мистерии Пламен Иванов. Познанието, което можем да получим от учението на Орфей, е свързано с ежедневните търсенията на човек за смисъла на живота. В културата на траките  делникът и празникът са неразривно свързани, допълни още той.

Кои са кодираните послания, които стигат до нас от древната култура на траките?

На какъв език са говорили те, защо знанията им за света и Вселената са забулени в тайна хилядолетия наред, кои традиции и обичаи пазим и до днес? Отговорите на тези въпроси търсим в ефира на Дарик, заедно с изпълнителния директор на фестивала –  Пламен Иванов и един от лекторите Десислава Иванова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив