Тодор Тагарев от Пловдив: Наша цел е да осигурим най-модерно оборудване и подготовка

Министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод Деня на военния парашутист. Днес, 19 октомври, в Пловдив, в района на СКСО, министър Тагарев присъства на тържествената церемония, с която бе отбелязана 79-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин по време на Втората световна война (18 октомври 1944 г.). В приветствието си към военнослужещите от Специалните сили министърът на отбраната подчерта, че сложната среда за сигурност поставя много по-високи изисквания към готовността на Българската армия за изпълнение на разнообразни задачи. „В тази сложна среда значително се повишават изискванията и към Вас“, обърна се министър Тагарев към военнослужещите от СКСО. Министърът увери, че Министерският съвет и политическите сили в Народното събрание са готови да отговорят на повишените изисквания с повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП в следващата година и може би над 2% в следващите няколко години. „Това ще даде възможност да осигурим най-модерно оборудване и условия за такава подготовка, каквато изискват най-високите стандарти на НАТО, които са и наши стандарти“, подчерта министър Тагарев. По този начин българските военнослужещи ще получат възможност да се подготвят по възможно най-добрия начин за операции в чужбина, за участие в международни […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод Деня на военния парашутист. Днес, 19 октомври, в Пловдив, в района на СКСО, министър Тагарев присъства на тържествената церемония, с която бе отбелязана 79-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин по време на Втората световна война (18 октомври 1944 г.).

В приветствието си към военнослужещите от Специалните сили министърът на отбраната подчерта, че сложната среда за сигурност поставя много по-високи изисквания към готовността на Българската армия за изпълнение на разнообразни задачи. „В тази сложна среда значително се повишават изискванията и към Вас“, обърна се министър Тагарев към военнослужещите от СКСО.

Министърът увери, че Министерският съвет и политическите сили в Народното събрание са готови да отговорят на повишените изисквания с повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП в следващата година и може би над 2% в следващите няколко години. „Това ще даде възможност да осигурим най-модерно оборудване и условия за такава подготовка, каквато изискват най-високите стандарти на НАТО, които са и наши стандарти“, подчерта министър Тагарев. По този начин българските военнослужещи ще получат възможност да се подготвят по възможно най-добрия начин за операции в чужбина, за участие в международни учения, за изпълнение на задачи на границата. „Използвайте тези възможности по най-добрия начин, за да бъдете готови да защитавате Родината тогава, когато е необходимо“, подчерта министърът.

Министър Тодор Тагарев награди военнослужещи от Специалните сили за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев също отличи военнослужещи от формированието. Гостите на празника на СКСО наблюдаваха демонстрации по специализиран ръкопашен бой и изпълнение на парашутни скокове. На церемонията присъстваха още висши офицери, военнослужещи от резерва, общественици, представители на местната и държавната власт и др. Благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, който е в района на формированието, бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений.

В отговор на въпрос на журналисти, свързан с евентуална бежанска вълна заради ситуацията в Близкия Изток, министър Тодор Тагарев подчерта, че Министерството на отбраната има готовност да предостави повече сили и средства за защита на държавната граница, в случай на повишаване на риска от бежанска вълна. „Засилихме присъствието на армията на границата. Службите следят обстановката и сме готови веднага да пренасочим нови сили и средства, но увеличаване на бежанската вълна в близко време не се очаква от района на Израел и Ивицата Газа“, каза още министър Тагарев.

Министър Тодор Тагарев увери, че до края на следващия месец в Народното събрание ще бъде внесена актуализираната инвестиционна програма за приоритетните проекти за превъоръжаване. „Армията има нужда от изключително много видове въоръжение, оборудване, техника, системи за подготовка. Ние работим комплексно. Изучаваме уроците от войната в Украйна, където масово се използват безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции“, посочи министър Тодор Тагарев. Той допълни, че вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за нуждите на Сухопътни войски, а и в Специалните сили вече използват такива системи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини