Избори 2024

Водещи новини

Съдията по делото за апорта на варненските акции в Панаира си направи отвод

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Международен панаир Пловдив - палати
Снимка: Международен панаир Пловдив

Магистратът Александър Стойчев, съдия по делото, образувано по иск на местната управа срещу решението на Общото събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ АД за апорта на варненските акции от Международния панаир, си е направил отвод. Новият докладчик по делото е Симеон Захариев, става ясно от прокола на ВСС по делото.

Причината – обявените в публичното пространство съмнения за безпристрастието на съдия по казуса, според които именно с помощта на одобрената в нарушение на Търговския Закон от съдия Стойчев „експертиза“, Георги Гергов успява да стане мажоритарен собственик в панаира още през 2007 година.

По принцип етичното поведение на магистрата изключва възможността да се отговаря на подобен род обвинения, чрез използване на средствата за масово осведомяване. Принципът е, че съдията говори, чрез своите актове, пише в определението. А на обвиненията, които се въприемат като твърде лични, магистратът отговаря, като цитира следната дзен притча:

Живеел някъде в Япония в гората до малко село един мъдрец. В селото имало изключително красиво момиче, което обаче било влюбено в женен мъж. Така се случило, че момичето забременяло от него. И понеже нямало как да огласи статуквото, казало на родителите си, че бащата на детето е отшелникът. Те много се ядосали, отишли при него, вдигнали му лют скандал и му оставили детето да го отглежда. Мъдрецът не отронил нито дума. Приел детето, гледал го с обич и продължил живота си в гората. След година – две момичето се разкаяло и признало на родителите си всичко. Те на свой ред отишли при мъдреца, паднали на колене пред него, помолили го за прошка и си взели детето. Отшелникът пак не казал нищо и продължил живота си в гората. Той винаги се ръководел от общото благо и пазил спокойствието на селяните“.

Решението не подлежи на обжалване. То ще бъде докладвано на зам.-председателя на пловдивския Окръжен съд за определяне на нов съдия-докладчик по делото.

Припомням, че за отвода на съдията настояха от ДБ Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив