Избори 2024

Водещи новини

Световна премиера на Рима Пипоян в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Рима Пипоян
Снимка: община Пловдив

Рима Пипоян е хореографка, режисьорка и танцова изпълнителка от Армения. През октомври 2022 г. тя е в Пловдив в рамките на програма Context AiR на Община Пловдив.

По време на творческия си престой в Пловдив Рима Пипоян работи по нов танцов спектакъл в участието на местни и чуждестранни изпълнители, които пристигнаха в града, за да имат възможността да работят с нея. Премиерата на спектакъла „Chaconne in “K” existence“, по който Рима и международните танцьори работят в момента, предстои на 2 ноември 2022 г. в Камерна зала на Драматичен театър – Пловдив. Музиката е специално създадена за него от арменския композитор Сергей Умроян. В програмата е и авторският моноспектакъл на Рима Пипоян „Жена преди вземане на решение“.

Местата за премиерата на Рима Пипоян в Пловдив са ограничени. Записванията са на касата на Драматичен театър – Пловдив.

Рима Пипоян е един от пионерите на модерния балет и съвременния танц в Армения. Нейни хореографски творби са представяни в различни градове в цял свят. Била е резидентен артист като хореограф в Берлин в Akademie Der Kunste през 2016-2017 г., във Венеция в La Biennalle di Venezia през 2019 г., в Брюксел във Villa Empain през 2021 г. В момента Рима следва докторска степен по изкуство и пише книга за модерния танц. Поставя успешно множество хореографски пиеси и пълнометражни спектакли. Нейният моноспектакъл „Жена преди вземане на решение” в нейна интерпретация е представян на реномирани фестивали и конкурси по света и е отличен с множество награди.

През 2020 г. тя прави късометражния танцов филм YEL, който печели 4 награди като най-добър танцов филм и има над 15 официални селекции на известни филмови фестивали по целия свят.

От 2020 г. Рима Пипоян е ръководител на катедрата по модерен танц в Държавния хореографски колеж в Ереван, създаден по нейна инициатива. Работи като преподавател по модерни танци в Арменския държавен педагогически университет от 2018 г.

През октомври 2022 г. освен работата си по новия спектакъл в Пловдив Рима организира и няколко специализирани творчески класове за студентите по танц в АМТИИ.

Партньори на CONTEXT AiR в реализацията на проекта са Сцена DERIDA, Фондация „Зингер-Захариев“ и ONE DANCE WEEK.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив