Избори 2024

Водещи новини

Студенти и докторанти в УХТ с декларация – искат нов Студентски съвет

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Студенти от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив
Снимка: Университет по хранителни технологии

Студенти и докторанти в Университета по хранителни технологии приеха декларация, с която заявиха своето желание  в най-кратки срокове да бъде свикано ново Общо събрание на студентите в УХТ, което да излъчи нов Студентски съвет.

В нея те заявиха още, че настоящият Студентски съвет в университета не защитава техните права и интереси, нарушава Закона за висшето образование и  и уронва престижа на УХТ.

Декларацията бе прочетена от третокурсничката в специалност „Хранене и туризъм“ Мелиса Осман по време на среща на студенти и докторанти с ръководството на висшето училище. Младите хора препълниха най-голямата аула в УХТ – „Проф. Д-р Милен Бешков“, за да изразят своите тревоги от медийните скандали, предизвикани от двама души в ръководството на Студентски съвет – Иво Финков, представящ се за почетен председател, и Пламен Петров, председател до прекъсването на неговите студентски права от последния Академичен съвет в края на септември.

Веднага след като беше прочетена декларацията, в залата започна подписка в подкрепа на декларацията.

Срещата бе организирана по инициатива на Съюза на студентите в хранителната индустрия и туризма (ССХИТ), а техният зам.-председател Калоян Калинин заяви, че ако скандалите продължат и се задълбочат ще продължат на всеки един от студентите да се реализира адекватно, независимо от отличната подготовка, която е получил в УХТ. Тази ситуация унищожава връзките с бизнеса.

Неговите думи отприщиха дебат, по време на който бяха поставени множество въпроси: с какво се занимава Студентският съвет и какви са неговите функции; лигитимен ли е председателят Пламен Петров; за какъв тиймбилдинг СС е похарчил 5000 лв.; какъв е бюджетът на СС и как се формира; как се избират делегатите за Общото събрание на СС; защо на събранията се канят само определени членове; какво представлява длъжността „Почетен председател на СС“ и с какъв мандат е. Част от питанията бяха свързани с битови проблеми в общежитията и в сградата на университет.

София Атанасова от четвърти курс в специалност „Технология на виното и пивото“, член на ръководството на СС, обяви, че многократно е била предупреждавана да не вярва на преподавателите си. „Защо съм в УХТ?“, попита тя и си отговори, че е избрала да учи тук, защото им вярва, дошла е, за да я научат и им благодари.

Дея Ташева, на която предстои дипломиране в специалност „Туризъм“ през февруари заяви: „Срам ме е от публикациите в медиите. В УХТ съм сред приятели, имам най-прекрасния екип от преподаватели, на които ще бъда признателна през целия си живот. Важно е да възстановим академичния дух и е време да направим нещо!“

Ректорът проф. д-р Пламен Моллов изрази радостта си от препълнената аула, което е показателно за важността на тази среща в развитието на УХТ. Той увери студентите, че винаги ще имат подкрепата на ръководството, за да постигат мечтите си. И ги призова да си поставят високи цели. Прикани присъстващите да бъдат смели и непримирими към малките вождове, които им  внушават, че са незаменими и несменяеми. Проф. Моллов изтъкна, че клеветите на група самозванци безспорно са нещо много неприятно, но този период вече е приключен. Подгответе се след завършването си да ръководите големи компании и търсете нашата помощ, каза още ректорът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив