Стотици пловдивчани протестираха срещу застрояването на парка до Гребната база

Стотици пловдивчани се включиха в общоградското протестно шествие в защита на парка до Гребната база. Те настояват да се свика извънредна сесия на местния парламент, за да се преразгледа решението на ОбС, позволяващо застрояването на 81 дка в района. За целта ще бъде внесена подписка в местния парламент. Освен това, от Инициативния комитет за спасяването на парка, ще обжалват пред Административния съд решението на съветниците. Протестиращите преминаха Главната улица на Пловдив до площад „Съединение“, носейки  плакати, на които бяха поставили снимките на съветниците, гласували „за“. Хората блокираха за малко и бул. „6-ти септември“. Припомням, че на 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани,  местният парламент прие новия Общ устройствен план, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила в Пловдив с жилищни сгради на по 3 етажа. Против решението гласуваха само от групата на ДБ Пловдив и независимите съветници Слави Георгиев и Георги Величков. Въпросният терен, където преди години имаше идея  да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран преди 20 години и след сделката премина в частни ръце. Общата площ на имота е 131 дка, като предвидените за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца ОбС „откупи“ от собственика чрез заменка срещу 7 […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Стотици пловдивчани протестираха срещу застрояването на парка до Гребната база
Снимка: Фейсбук

Стотици пловдивчани се включиха в общоградското протестно шествие в защита на парка до Гребната база. Те настояват да се свика извънредна сесия на местния парламент, за да се преразгледа решението на ОбС, позволяващо застрояването на 81 дка в района. За целта ще бъде внесена подписка в местния парламент. Освен това, от Инициативния комитет за спасяването на парка, ще обжалват пред Административния съд решението на съветниците. Протестиращите преминаха Главната улица на Пловдив до площад „Съединение“, носейки  плакати, на които бяха поставили снимките на съветниците, гласували „за“. Хората блокираха за малко и бул. „6-ти септември“.

Припомням, че на 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани,  местният парламент прие новия Общ устройствен план, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила в Пловдив с жилищни сгради на по 3 етажа.

Против решението гласуваха само от групата на ДБ Пловдив и независимите съветници Слави Георгиев и Георги Величков.

Въпросният терен, където преди години имаше идея  да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран преди 20 години и след сделката премина в частни ръце. Общата площ на имота е 131 дка, като предвидените за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца ОбС „откупи“ от собственика чрез заменка срещу 7 апетитни имота в града.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев вече обяви, че няма да върне за ново разглеждане решението на ОбС. Причината – Законът за устройство на територията изключва тази възможност, обясниха от администрацията на Стоев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини