Избори 2024

Водещи новини

Депутати искат връщане на решението за новия ОУП на Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
ОУП Пловдив
Снимка: община Пловдив

Искане за получаване на сведения от областния управител са изпратили вчера народните представители от 16 и 17 МИР в 48 -то Народно събрание Никола Минчев, Стой Стоев, Росен Костурков, Венцислава Любенова, Христо Даскалов (ПП), Христо Иванов (ДБ), Иван Петков, Манол Генов, Кристиан Вигенин (БСП) и Стоян Таслаков (Възраждане).

Писмото, създадено по инициатива на депутатите от „Продължаваме Промяната“, е във връзка Решението на Общински съвет – Пловдив за приемане на Окончателния проект за изменение на Общ устройствен план (ОУП), заедно с устройствени зони, устройствени показатели и правила, и нормативи за прилагане.

С изменението на цитирания ОУП е допусната промяна на предназначението на „Парк отдих и култура“ от озеленена територия за широко обществено ползване в зона за рекреационни дейности.

В писмото народните представители излагат фактическата обстановка и настояват да получат информация на основание чл. 139 ПОДНС за това дали са спазени всички императивно уредени нормативни изисквания за промяна на предназначението на имоти, предвидени в общите устройствени планове и призовават областния управител да упражни правомощията си и да върне за ново разглеждане решението на ОбС на ново преразглеждане.

По-рано през деня областният управител Ангел Стоев съобщи, че няма да върне за ново разглеждане решението на ОбС за ОУП на града. Причината – Законът за устройство на територията изключва тази възможност, обясниха в позиция до медиите и до всички заинтересовани страни по казуса от администрацията на Стоев.

В официалната позиция на областна управа, изпратена до медиите, се посочва, че решението на местния парламент е прието при спазване на правилата, включително и по отношение на изискуемото мнозинство от ¾ от всички общински съветници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив