Избори 2024

Водещи новини

Стотици пловдивчани почетоха 80 години от спасяването на българските евреи

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Стотици пловдивчани почетоха 80 години от спасяването на българските евреи

Многобройни гости от страната и чужбина се стекоха вчера в Пловдив за честването на 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Митинг-поклонението се състоя на „Паметника на благодарността“ на пл. „Цар Калоян“ до Централния дом на младоженците. Кръглата годишнина от спасяването на евреите в България по време на Втората световна война стана повод отново да се отбележи героизма и доблестта на българския народ, на видни общественици, представители на Българската Православна църква, политици, интелектуалци и граждани, които отказват да предадат своите еврейски сънародници и успяват да ги опазят от лагерите на смъртта.

Спасяването на българските евреи е един от най-светлите моменти в българска история, защото в неговата основа стои човеколюбието и милосърдието. Подвиг, с който никоя друга държава-съюзник на Германия по време на Втората световна война не може да се похвали, защото никоя от тях не посмява да се противопостави на волята на нацисткото ръководство. Спасяването на българските евреи е единствен по рода си акт, с който цял един народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война.

Началото на честването поставиха четири талантливи деца от „Арт Войс Център“ с музикален педагог и ръководител Румяна Иванова. Те изпяха две песни, едната от които бе „Ние сме света“ на Майкъл Джексън, изпълнена от Георги Димкин – възпитаникът на школата, който спечели сърцата на публиката в благотворителното шоу  „ Като две капки вода за всяко дете ” с UNICEF.

За да почетат важната годишнина, гости на церемонията бяха Кметът на Пловдив – Здравко Димитров, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, Областният управител на област Пловдив – д-р Ангел Стоев, Председателят на Общински съвет Пловдив – инж. Александър Държиков, Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ – проф. д-р Александър Оскар, Председателят на Централния израелтянски духовен съвет – Максим Делчев, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен – Георги Стаменов, Кметът на район Източен – Иван Стоянов, почетните консули на Република Италия – Джузепе Де Франческо, на Република Сърбия – Анастасия Солакова, на Казахстан – Митко Солаков, Председателят на Окръжен съд – Пловдив – Розалия Шейтанова, общински съветници, представители на партии, членове на управителния и консултативния съвет  на Фондация „Заедно“, ученици от Частно основно училище “Роналд Лаудер” – София към ОЕ “Шалом”, общественици, ръководители на културни институции, представители на еврейската общност в Пловдив. Сред гостите бяха Виктор Меламед, Лея Коен, семейство д-р Нарцис и Гюрай Ходжеви и представители на общността от Израел и САЩ, специално пристигнали за честванията.

Водещ на честването бе инж. Светлозар Калев – председател на ОЕ „Шалом“ Пловдив. В словото си той припомни за ролята на Пловдивския митрополит Кирил, който прекрачва оградата и влиза в еврейското училище, превърнато в жандармерийски участък, за да вдъхне кураж и увереност на събраните за депортация евреи със знаменателните думи: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете за лагерите на смъртта да тръгнат!“. Припомнена бе ролята на д-р Обрейко Обрейков – председател Търговската камара – инициатор за подписка против депортацията, заедно с Димитър Пешев с основна роля в спасението. Споменати бяха и действията на юристите Йордан Ковачев, Недко Каблешков, Георги Тодоров, Георги Кръстев, ролята на о.з. полк. Цветан Мумджиев, не допуснал младежи от еврейските трудови лагери да се завърнат през 1943 г. по родните места в Беломорието, където ги е очаквала сигурна смърт, и организирал скриването им по къщите на родното си село.  Припомнено бе и името на шивача Миленков, написал лично протестно писмо до царя, както проявената храброст и подкрепата от много знайни и незнайни граждани на нашия  град. Всички те са извършили действия, които са могли да застрашат живота им и бъдещето на семействата им.

Официалното слово по повод 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта бе произнесено от председателя на организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар. След него думата бе предоставена Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений. Инж. Лалка Обрейкова, внучка на Обрейко Обрейков – тогавашен председател на търговската камара разказа спомени, които нейното семейство съхранява. Д-р Хаим Пардо разказа спомени като участник със семейството си в събитията в училището преди 80 г. Думата бе предоставена и на двама от учениците от ЧОУ “Роналд Лаудер” София – Лора Мезан и Бен Алмалех.

С едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта на хората, участвали в спасяването на българските евреи в онези драматични времена преди 80 г. и отдадоха своята почит към жертвите  на холокоста. В края на митинг-поклонението официалните гости и гражданите положиха венци и цветя на „Паметника на благодарността“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив