Избори 2024

Водещи новини

Кметът на „Централен“ благодари за подкрепата за проекта на Дондуковата градина

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Реконструкция на Дондуковата градина в Пловдив

Благодаря на Общински съвет Пловдив за подкрепата за проекта за реконструкция на Дондуковата градина! Показвайки уважение към историята, ние работим за бъдещето!

С тези думи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се обърна към местния парламент, който гласува единодушно осигуряването на средства за възраждането на най-стария пловдивски парк.

Преди вота Стаменов направи кратка ретроспекция на значението и мястото в историята на Дондуковата градина – една от емблемите на Пловдив.

„Дондуковата градина е първата градска градина под тепетата, тя е връстник на Третата българска държава, а от 1880 г. лично Люсиен Шевалас се грижи за нейното облагородяване. Вдъхновител и инициатор за създаването ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. През 1992 г. е обявена за паметник на парковото изкуство. Тази градина е пълна с история и е един от символите на Пловдив“, посочи кметът на район „Централен“.

Той отбеляза и най-важните акценти от проекта за реконструкция на Дондуковата градина.

„Проектът е съгласуван с НИНКН, има избран изпълнител и възможност да бъде  финансиран. В рамките на година паркът може да бъде реновиран и да се превърне отново в притегателно място за малки и големи. Предвидени са цялостна подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на две нови детски площадки за безопасна игра на най-малките, създаване на водно огледало, увеличаване на зелените площи чрез намаляване на габаритите на алеите. Планира се и възстановяване на съществуващата беседка, която ще има връзка към Природонаучния музей и ще се използва в бъдеще за различни лекционни и образователни  процеси на деца и възрастни“, подчерта Георги Стаменов.

Предложението на кмета Здравко Димитров за поемане на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4 476 000 лева с включено ДДС за финансиране на реконструкция на Дондуковата градина, бе прието с 39 гласа „за“, 0 „против“ и 4 „въздържали се“. Средствата се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който не бе реализиран.

След гласуването кметът на район „Централен“ благодари на съветниците на микрофон и допълни, че приема като градивна критика гласовете на въздържалите се.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив