Избори 2024

Водещи новини

Стефан Стоянов: Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в нашия регион

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Стефан Стоянов

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в нашия регион вследствие на срещите, които проведохме на Международния бизнес форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ) в Истанбул, посочи в интервю за БТА заместник-кметът на Пловдив по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, който бе част от българската делегация.

Той оцени високо събитието, изразявайки надежда, че истинските успехи ще дойдат след няколко месеца, когато евентуално ще стане възможно да се обяви навлизането на нови инвеститори в страната ни, както и оптимизъм, че може да „имаме добри новини през втората половина на годината“.

Турция има голям индустриален сектор и същевременно е силно свързана икономически с ЕС. По-технологичните турски компании имат нужда от представителство на вътрешния пазар на Общността и да произвеждат и като компании в ЕС. Същевременно за тях затруднения създават високата инфлация, високите лихви и други фактори, които затрудняват турската икономика, посочи Стефан Стоянов. По думите му по-високотехнологичните компании, които произвеждат продукция с по-висока добавена стойност и могат да плащат по-добри заплати, са интересни за нашата страна, но някои от тях не знаят за възможностите в България и затова е важно по-често да има бизнес форуми като провелия се в Истанбул и регионите да са активни. Като фактори за привличане на още турски инвеститори заместник-кметът на Пловдив препоръча също така по-добра подготовка на местно ниво, наличие на достатъчно организирани индустриални зони и адекватна работа с потенциалните инвеститори.

Стефан Стоянов разказа за множество примери за успешна инвестиционна дейност в региона на Пловдив, който заедно с „Тракия икономическа зона“ през последните години се наложи като една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа. По думите му въпреки кризите 2022 г. се е очертала като една от най-успешните за региона от гледна точка на нови инвестиции, а прогнозите за 2023 г. също са оптимистични, като в момента в града и региона се строят десетки нови заводи.

Екосистемата в региона е много добре развита и там работят много хора, като само в производството в областта са заети над 72 000 души, „експат общността“ вече наброява над 25 000 души и продължава да расте, каза заместник-кметът на Пловдив.

Като положителен фактор за по-нататъшното развитие на бизнес отношенията с Турция той отбеляза и новата самолетна линия Истанбул – Пловдив на турската авиокомпания „Пегасус еърлайнс“ (Pegasus Airlines).

Един от проблемите за развитието на чуждестранните инвестиции в България, според заместник-кметът Стефан Стоянов, са недостатъчните инвестиции в инфраструктура в индустриалните зони. Ако искаме по-силна икономика, трябва да инвестираме в повече индустриални зони в страната, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив