Славенски: Ако кметът беше спазил закона, щяхме да сме забравили за проблема с река Марица

Ако кметът Здравко Димитров беше спазил закона и бе възложил почистването на река Марица още първия път с открита процедура, щяхме да сме забравили за проблема. Това заяви в Обзорната програма на Дарик Пловдив общинският съветник от ДБ в града на тепетата Владимир Славенски. Групата на партията в местния парламент внесе поредното питане до градоначалника на последната сесия на ОбС, в което настоява за отговори кога ще бъде почистена реката. В отговор кметът Здравко Димитров не за първи път отправи към ДБ Пловдив обвинения в популизъм по казуса и заяви, че последната обществена поръчка е в съда. По последните данни на Областна управа, обраслото с гъста растителност дъно на Марица в града, е едно от трите опасни места в областта при евентуално ново голямо водно бедствие. „След намесата на ДБ Пловдив преди повече от две години, Община Пловдив беше принудена да се откаже от опитите си да заобиколи закона и да възложи последователно, чрез директно възлагане, почистването на една и съща фирма. След обещанията, че ще бъде подготвена и проведена открита процедура по ЗОП, с която най-накрая да се почисти коритото на реката, чието състояние драстично се влошава в последните години, това беше направено през миналия ноември, но оттогава средствата, […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Владимир Славенски

Ако кметът Здравко Димитров беше спазил закона и бе възложил почистването на река Марица още първия път с открита процедура, щяхме да сме забравили за проблема. Това заяви в Обзорната програма на Дарик Пловдив общинският съветник от ДБ в града на тепетата Владимир Славенски. Групата на партията в местния парламент внесе поредното питане до градоначалника на последната сесия на ОбС, в което настоява за отговори кога ще бъде почистена реката. В отговор кметът Здравко Димитров не за първи път отправи към ДБ Пловдив обвинения в популизъм по казуса и заяви, че последната обществена поръчка е в съда.

По последните данни на Областна управа, обраслото с гъста растителност дъно на Марица в града, е едно от трите опасни места в областта при евентуално ново голямо водно бедствие.

„След намесата на ДБ Пловдив преди повече от две години, Община Пловдив беше принудена да се откаже от опитите си да заобиколи закона и да възложи последователно, чрез директно възлагане, почистването на една и съща фирма. След обещанията, че ще бъде подготвена и проведена открита процедура по ЗОП, с която най-накрая да се почисти коритото на реката, чието състояние драстично се влошава в последните години, това беше направено през миналия ноември, но оттогава средствата, отпуснати от предишното служебно правителство в размер на 1,5 милиона лева, са неусвоени“, алармира Владимир Славенски.

По думите на Владимир Славенски, рискът от наводнение продължава да е голям, защото произнасянето на ВАС по обжалването пред КЗК на поръчката от двете отстранени от конкурсната надпревара фирми може да се очаква чак през есента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини