Избори 2024

Водещи новини

Ще бъде ли запазен общественият интерес в казуса с Панаира?

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Международен панаир Пловдив

Смесеното дружество „Пълдин Туринвест„, в което 75% от собствеността е на бизнесмена Георги Гергов, е с непокрита загуба от 107 млн. лв., а Международен панаир Пловдив затъва всяка година с 5-6 млн. лв., като непокритите загуби към момента са 26 млн. лв. Това обяви в ефира на Дарик адвокат Веселина Александрова, председател на групата на ДБ в ОбС на града на тепетата. Законът за културното наследство е единственият начин, по който може да се спаси Международният панаир и той да остане на пловдивчани, уточни тя, коментирайки идеята той да бъде обявен за паметник на културата.

Ако продължава същата формула за управление на панаира, публично-частното партньорство  ще доведе до унищожаване на дружеството, смята доц. Йордан Василев, общински съветник от „Автентична лява БСП – Пловдив“. Според него, панаирът е отражение на българската икономика и затова изложенията стават все по-слаби.

„И в момента всички решения за Международен панаир Пловдив се вземат от един човек“, допълни още Василев, визирайки бизнесмена Георги Гергов.

Депутатът от БСП Иван Петков – Бебето заяви категоричната си позиция, че левицата е против Пловдивският панаир да стане частна собственост.

„За това решение Нинова като вицепремиер изпрати писмо до областния управител, за да се възпре тази сделка. Направихме всичко възможно да се сезира и прокуратурата, но две години няма отговор”, уточни той и припомни, че още преди три месеца градската организация на БСП в Пловдив със свое решение се разграничили от хората, които влязоха в общинския съвет от листата на БСП.

Припомням, че липса на кворум, заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и на „Автентична лява БСП – Пловдив“, провали извънредната сесия на 3 януари на пловдивския Общински съвет за Панаира. На 9 януари ще има второ заседание на местния парламент по казуса.

За 13 ч. в същия ден е насрочено извънредно общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ АД, на което ще бъде направен опит за увеличение на капитала на дружеството, което управлява панаира.

По предложение на „Демократична България“, която инициира и свикването на извънредното заседание на общинския съвет в понеделник, пловдивският парламент трябва да откаже увеличението на капитала в „Пълдин Туринвест“ АД и промяната в устава на дружеството, с което се намалява делът на общината в него.

Според тях, ако това не се случи, капиталът в дружеството на бизнесмена Георги Гергов ще бъде увеличен от сегашните 50% на 79% и така може да взима еднолични решения за Панаира.

Община Пловдив има скромните 25% участие в дружеството, стопанисващо Панаира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив