Седем факти за Пловдив – скритото съкровище на България

Скритото съкровище всъщност е небезизвестният сред нас град Пловдив, но все още непознат за голяма част от чужденците и туристите, които посещават страната ни. Пловдив е изключителен град, намиращ се на важно за страната място. От историята знаем, че градът е бил владение на траки, гърци, византийци и турци, като е запазил различно наследство от всички тези народи. Това го прави толкова забележителен по отношение на архитектурата например. Пловдив е вторият по големина град в България и през 2019 година бе избран за културна столица на Европа, с което признание няма как да не се гордеем. Днес ви представяме няколко факта за града, които неизменно ще събудят желанието ви да го посетите (отново). Сред най-старите градове на континента Пловдив се причислява към класацията на най-старите градове в Европа със своята 6-хилядна история. Няма как да не сте виждали поне на снимка Римския стадион, намиращ се в центъра на града и доказващ многовековното му съществуване. Друг старинен индикатор е например джамията Джумая, създадена преди 6 века. Никой не остава безразличен и към уникалната архитектура на старата част на града. Вкусна храна и качествено вино Пловдив привлича множество туристи и по отношение на храната – местните чудесно пресъздават традиционните ни баница, боза […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Пловдив - Младежки хълм
Снимка: Adobe Stock

Скритото съкровище всъщност е небезизвестният сред нас град Пловдив, но все още непознат за голяма част от чужденците и туристите, които посещават страната ни. Пловдив е изключителен град, намиращ се на важно за страната място. От историята знаем, че градът е бил владение на траки, гърци, византийци и турци, като е запазил различно наследство от всички тези народи. Това го прави толкова забележителен по отношение на архитектурата например.

Пловдив е вторият по големина град в България и през 2019 година бе избран за културна столица на Европа, с което признание няма как да не се гордеем.

Днес ви представяме няколко факта за града, които неизменно ще събудят желанието ви да го посетите (отново).

Сред най-старите градове на континента

Пловдив се причислява към класацията на най-старите градове в Европа със своята 6-хилядна история. Няма как да не сте виждали поне на снимка Римския стадион, намиращ се в центъра на града и доказващ многовековното му съществуване. Друг старинен индикатор е например джамията Джумая, създадена преди 6 века. Никой не остава безразличен и към уникалната архитектура на старата част на града.

Вкусна храна и качествено вино

Пловдив привлича множество туристи и по отношение на храната – местните чудесно пресъздават традиционните ни баница, боза и таратор. Не остават по-назад и шопската салата, както и прекрасното ни родно вино.

“Айляк”-ът е на макс

Пловдивчаните са типичното олицетворение на думата “айляк”, която иначе няма точен превод и чужденците трудно схващат.

Представления в Римския театър

Римският театър е построен още през 90 г., а името на града тогава е било Филипопол. Днес всеки може да се наслади на уникални спектакли и представления на откритата антична сцена.

В близост до планината

Само 15 минути с кола ви делят от красивите Родопи, където ще се насладите на невероятни гледки, а защо да не отскочите и до Асеновата крепост, която също се намира близо до града, и да се докоснете до историята?

Цветният квартал „Капана

Кварталът се превръща във все по-бележит за града и печели почитатели със своите артистични графити, заведения и атмосфера като цяло. Там ще се насладите на прекрасни бохемски заведения, хипстърски кафета, джаз барове и много цветя.

Небет тепе и Альоша

Градът разполага с цели 7 тепета, от които се откриват невероятни гледки, особено по залез слънце. Като най-любимо се смята може би Небет тепе, а друг приятен топос е статуята на Альоша, около която също се събират доста хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив