С 31 гласа ЗА Общинският съвет одобри бюджета на Пловдив за 2024 г.

Преди гласуването кметът на Пловдив Костадин Димитров призова общинските съветници да подкрепят финансовата рамка на Пловдив. „Бюджет 2024 г. е балансиран и реалистичен, това е бюджетът на пловдивчани. Той е направен по такъв начин, че да осигури плавен преход от миналия към настоящия мандат. Чака ни още много работа, за да направим Пловдив още по-приветлив, модерен и привлекателен. Моля да подкрепите финансовия план в името на развитието на града ни“, апелира Костадин Димитров. Той допълни, че фокусът на администрацията е насочен към финансова стабилизация на Община Пловдив. В началото на заседанието заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова представи основните параметри на бюджета на Пловдив. Финансовата рамка е в размер на 683 918 800 лева. 383 772 473 лева от тях са приходите от дейности, делегирани от държавата и 300 146 327 лева – от местни дейности. „Бюджетът за 2024 г. следва да приключи поетите финансови ангажименти от предишния мандат и да положи основата на новото начало. Той предвижда довършване на инфраструктурни проекти от миналия мандат и мащабни инвестиции в образователна, културна и социалната инфраструктура, развитие и благоустройство на кварталите, подобряване на чистотата в града, проектиране на паркове, зелени пространства, поливни системи и обогатяване на културния календар“, посочи Женя […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Общински съвет - Пловдив

Преди гласуването кметът на Пловдив Костадин Димитров призова общинските съветници да подкрепят финансовата рамка на Пловдив.

„Бюджет 2024 г. е балансиран и реалистичен, това е бюджетът на пловдивчани. Той е направен по такъв начин, че да осигури плавен преход от миналия към настоящия мандат. Чака ни още много работа, за да направим Пловдив още по-приветлив, модерен и привлекателен. Моля да подкрепите финансовия план в името на развитието на града ни“, апелира Костадин Димитров.

Той допълни, че фокусът на администрацията е насочен към финансова стабилизация на Община Пловдив.

В началото на заседанието заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова представи основните параметри на бюджета на Пловдив. Финансовата рамка е в размер на 683 918 800 лева. 383 772 473 лева от тях са приходите от дейности, делегирани от държавата и 300 146 327 лева – от местни дейности.

„Бюджетът за 2024 г. следва да приключи поетите финансови ангажименти от предишния мандат и да положи основата на новото начало. Той предвижда довършване на инфраструктурни проекти от миналия мандат и мащабни инвестиции в образователна, културна и социалната инфраструктура, развитие и благоустройство на кварталите, подобряване на чистотата в града, проектиране на паркове, зелени пространства, поливни системи и обогатяване на културния календар“, посочи Женя Петкова.

Тя отбеляза, че се залагат с 24 000 000 лева по-малко местни приходи, на база анализ на разчетите от миналата година, когато Общината е събрала собствени приходи за 213 млн лева – с близо 78 млн лева по-малко от предвидените.

„След оптимизация на приходосъбирането, събраните приходи за януари 2024 г. са с 1 милион повече в сравнение със същия период за миналата година“, изтъкна заместник-кметът по финанси и стопански дейности.

Капиталовата програма на Община Пловдив възлиза на 123 375 273 лева.

Със средствата ще бъдат приключени значими инфраструктурни проекти, стартирали в предишния мандат.

Сред тях са „Модър-Царевец“, бул. „Хаджи Димитър“ , ул. „Владая“, Голямоконарско шосе, „Кукленско шосе“, бул. „Северен“, Дондуковата градина, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „Отдих и култура“, стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“, сградата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „8-ми март“, детска ясла и детска кухня в квартал „Съдийски“ , СУ „Константин Величков“, спортният комплекс на езиковите гимназии, зоната около Художествената галерия на ул. „Съборна“ и реставрация на фасадата на филиала на Етнографския музей и други.

Със средства от държавата в размер на 100 млн лв ще се изграждат стадион „Локомотив“, стадион „Христо Ботев“, Голямоконарско шосе, нова улична мрежа със свързваща инфраструктура в район „Тракия“, предвиден е основен ремонт и благоустрояване на кино „Космос“, реконструкция на ул. „Славянска“, на ул. „Генерал Колев“.

Най-много разходи – 41%, са планирани за сферата на образованието, а 22 на сто – за строителство, благоустройство и комунално строителство.

Местните данъци и такси няма да се увеличават, но ще има актуализация на таксите за технически услуги, административни такси, управление на общинско имущество, разрешения за строеж.

„Благодаря на всички за конструктивната работа и за подкрепата. Бюджетът на Пловдив създава и поддържа публичните услуги, подобрява качеството на живот на гражданите. Ще положим усилия да завършим всички важни инфраструктурни обекти и да започнем нови, да усвоим повече евросредства и да направим най-доброто за Пловдив“,  обърна се към общинските съветници кметът Костадин Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини