Разкриха престъпна група, която е изнасяла стоки за руските войски в Украйна

Организирана престъпна група, занимавала се с износ на стоки с двойна употреба от България към Руската федерация, използвани във войната в Украйна, е разкрита при специализирана операция на прокуратурата, ДАНС и МВР, съобщиха на брифинг в Пловдив от трите институции. Дейността на групата е наблюдавана от службите за сигурност, съвместно с партньорските служби. Вчера на територията на няколко областни града в страната – Пловдив, София, Варна и Велико Търново, са извършени претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, включително и пред съдия. Арестувани са 12 души -трима руски и седем български граждани, както и по един гражданин на Албания и Беларус . От тях Окръжна прокуратура е привлякла като обвиняеми петима – всички граждани на чужди държави. Част от членовете на престъпната мрежа са установени на територията на летище София при опит да напуснат страната с цел да стигнат до Руската федерация. За осъществяване на дейността си един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба за около 4 000 000 лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Русия. „Като страна член на Европейския съюз […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Разкриха престъпна група, която е изнасяла стоки за руските войски в Украйна

Организирана престъпна група, занимавала се с износ на стоки с двойна употреба от България към Руската федерация, използвани във войната в Украйна, е разкрита при специализирана операция на прокуратурата, ДАНС и МВР, съобщиха на брифинг в Пловдив от трите институции. Дейността на групата е наблюдавана от службите за сигурност, съвместно с партньорските служби.

Вчера на територията на няколко областни града в страната – Пловдив, София, Варна и Велико Търново, са извършени претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, включително и пред съдия.

Арестувани са 12 души -трима руски и седем български граждани, както и по един гражданин на Албания и Беларус . От тях Окръжна прокуратура е привлякла като обвиняеми петима – всички граждани на чужди държави. Част от членовете на престъпната мрежа са установени на територията на летище София при опит да напуснат страната с цел да стигнат до Руската федерация.

За осъществяване на дейността си един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба за около 4 000 000 лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Русия.

„Като страна член на Европейския съюз и на НАТО България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна“, посочи заместник главният прокурор Мария Павлова.

„Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, подчерта още тя.

Главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че към момента са иззети множество веществени доказателства, относими към престъпната дейност. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева уточни, че разкритата група е действала от 2022 г. до настоящия момент.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни схемата, по която е извършвана престъпната дейност.

„Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби и в изключително сложна и динамична международна обстановка. Българските служби за сигурност и Прокуратурата на Република България показват, че са надеждни партньори и може да се разчита на професионалната им дейност“, каза Тончев.

Предвиденото наказание за извършеното престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини