Избори 2024

Водещи новини

„Пътят към върха“ ще представи над 50 изпълнителя на 6 сцени на Бунарджика

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пътят към върха - Пловдив
Снимка: Община Пловдив

По-малко от седмица ни дели от третото издание на набиращото все по-голяма популярност събитие „Пътят към върха“.  Идеята на организаторите от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и район „Централен” е цялата зона на Бунарджика да се превърне в пространство за музика. Празникът „Пътят към върха“ ще се състои на 18 септември 2022 г., неделя, с начало в 16.00 часа. В  третото издание на събитието ще видим и чуем 7 концертни прояви с над 50 изпълнители на 6 сцени. Кулминацията е в 21.00 часа на върха на Бунарджика. В концепцията са заложени различни по жанр и стилове художествени интеракции- класика, джаз, поп и др. , предвидени са и изненади, които включват пряко участието на граждани на импровизираните сцени.

„Пътят към върха“ се реализира от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ – куратор на програмата, в колаборация с отдел „Култура, археология и културно наследство” към Община Пловдив и район Централен. Събитието е част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив 2022 и е с вход свободен!

Ето и подробната програма!

СЦЕНА 1  – АКВЕДУКТ
КОНЦЕРТ „ДЕЦА В ОРКЕСТЪРА“ – носител на Награда Пловдив зa 2021г. в раздел „Музика“
Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

„Деца в оркестъра“ е концерт, в който деца от ЦНСТ „Детска къща“ Пловдив свирят съвместно с възпитаници на музикална къща „Дивизи“ и професионалните музиканти от оркестъра на Опера Пловдив. Първият концерт на този проект, осъществен  от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ през 2021г. спечели Награда Пловдив в категория „Музика“. В продължението му ще можете да чуете произведения от Моцарт, Вебер, Вивалди, Лерой Андерсън и Петко Стайнов. Солисти са децата Боян Славов – ударни инструменти, Петра Терзийска – цигулка и Алтънай Асенов-  ударни инструменти, както и специалният ни гост  Боян Иванов  – кларинет, който ще пристигне  от Лондон за концерта. Диригент ще е маестро Константин Добройков. Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ има за своя мисия ранното детско музикално образование и възпитание. В момента в нея се обучават над 50 деца на възраст 4 – 15г, които изучават различни класически музикални инструменти, солфеж, история на музиката, ансамблово свирене. Възпитаници на „Дивизи“ участват в  национални и международни конкурси и са носители на множество награди.

СЦЕНА 2   – ЛЕТЕН ТЕАТЪР
Галерия ЕТЕРНА   организира „Детска работилница“ с педагози по изобразително изкуство
КОНЦЕРТ „ ДЖАЗ ЗА ДЕЦА“
Времетраене – 2 сета по 45 мин. Начало 16.00

„Джаз за деца” са поредица образователно-развлекателни концерти за малки и големи, които дават възможност на публиката да участва активно в изпълненията на джаз пиеси, популярни детски песни, аранжирани в стиловете рагтайм, боса нова, фънк, бибоп, както и на класически пиеси. Началото е поставено през май 2010 г. в столичния клуб „Чайната“ от известния български тромпетист – Венцислав Благоев, и млади джаз музиканти.  За дванайсет години проектът се радва на публика от цялата страна, гостувал е на столични клубове, детски градини, културни центрове, музикални, специализирани и общообразователни училища, както и на фестивалните сцени „Дни на музиката в Балабановата къща“ (Пловдив), „Мартенски музикални дни” (Русе), „Джаз форум Стара Загора”, „Джаз в Бургас”, „Благоевград джаз фест”, „Дикси джаз фест – Велико Търново, „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ и др.  През 2012 година „Джаз за деца” получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура, а през 2016г. – “ПроКултура” за принос за развитието на достъпа на младите хора до културата.

Венцислав Благоев – тромпет и водещ
Станислав Арабаджиев – пиано
Димитър Благоев – китара
Михаил Иванов – контрабас
Невена Григорова – барабани, вокал
деца – перкусии и песни

СЦЕНА 3  – ФИТНЕС ПОЩАДКА
КАРТИНИ ОТ ПИАЦОЛА
Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

„Картини от Пиацола“ ще ви потопи в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. От богатия репертоар на композитора ще бъдат изпълнени едни от най-известните му произведения, като  Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и др. Това е проект на акордеониста Калоян Куманов, създаден през 2021 година за сто годишнината от раждането на Пиацола и вече втора поредна година е част от най-големите фестивали в София, Пловдив, Варна, Враца, Пещера и още сцени из цяла България.

„Картини от Пиацола“ е представен от солистите: Калоян Куманов – акордеон, Виктория Каридова – цигулка, Ралица Ботева – пиано, Едит Унджиян – вокал

СЦЕНА 4  – JAZZ
DIXIELAND OL’ STARS JAZZTET
Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

От 35 години музикантите от DIXIELAND OL’ STARS JAZZTET са в основата на много успешни формации за стар джаз – Университетски рагтайм бенд, Александров рагтайм бенд, Дикси джоукърс, Фантазиаланд дикси бенд и др. Репертоарът им включва стотици пиеси и песни в стил рагтайм, диксиленд и суинг. Освен, че са прекрасни инструменталисти, повечето от тях обичат и да пеят, особено заедно с публиката. В програмата ще чуем джаз теми, интерпретирани в характерния импровизационен стил на формата .

Невилиян Гемижев – кларинет
Павлин Павлов – тромбон
Александър Куманов – банджо
Проф. Владимир Радулов – пиано
Димитър Узунов – туба
Стефан Кожухаров – барабани
Венцислав Благоев – корнет и лидер

СЦЕНА 5  –  НА ЪГЪЛА ПО ПЪТЯ
МАГДАЛЕНА ПЕТРОВИЧ ОТ „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ“
Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00   

Магдалена Петрович е българска виолончелистка родена в Сърбия. Участва в различни музикални фестивали – „Rutesheim Cello Academy“ през 2016 г. работейки с Якоб Спан, Вен Син Янг и джаз виолончелистът Стефан Браун както и във фестивала „Пабло Касалс“ – Франция в класа на Никлас Шмид.

Нейното музикално образование започва в НМУ „Любомир Пипков“ – София, след което продължава в една от водещите музикални консерватории в Лондон – “Guildhall school of Music and Drama“ в класа на професор Стефан Попов. Учи една година в Кралската консерватория в Хага – Холандия с Лариса Хроневелд. През 2018 завършва НМА „Панчо Владигеров” в класа на професор Анатоли Кръстев. Посещава майсторски класове в Европа на водещи музиканти в областта , като Франц Бартоломей

(Виенска филхармония), Венцеслав Николов, Владимир Перлин, Harro Ruisenaars, Марио Брунело, Диляна Момчилова. Магдалена работи и с Мишел Щраус (Парижка консерватория), Андрю Шулман, Александър Сомов и Ринат Ибрагимов.

СЦЕНА 6  –  НА ВЪРХА НА БУНАРДЖИКА
МАРТИН ДЕНЕВ DJ SET
Начало – 19.30

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Завършил е музикално училище в Пловдив с пиано, след това консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а след това латино пиано в Сантяго де Куба. Мартин е участвал в стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. Дотук Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

КОНЦЕРТ „СВЕТОВНОТО КИНО В МУЗИКАТА“
С ХИЛДА КАЗАСЯН, ВАСИЛ ПЕТРОВ, ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И ПЛЕВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ
Начало – 21.00. Времетраене – 1.30 мин.

„Световното кино в музика“ e докосване на душата. Това е един невероятен спектакъл, осъществен от Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и прекрасната Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Това е концерт, който разпръсква мрака в душите, свити от действителността. „Световното кино в музика“ ни пренася в света на „Имало едно време в Америка“, „Кръстникът“, „Убий Бил“, „Кабаре“, „Флашданс“, „Хубава жена“, филмите на Чарли Чаплин и много други. Връща ни в онова време на радост и безгрижие, на светлина и спокойствие. Кара ни да забравим трудностите и отваря пред нас широко вратата на щастието. Прекрасни изпълнители и музиканти пресътворяват прекрасна музика, създадена от велики композитори. Времето е подходящо за досег с красивото. Точно в днешното време, трябва да се преоткрие светът на музиката. Защото тя вече не е просто изкуство и удоволствие. Тя вече е лечител на изстрадалите от действителността хора. Тя изцелява, чрез най-силното си оръжие красотата. Тя носи онази ефирна лекота, която кара хората да се вгледат в себе си и да открият тайните, скътани дълбоко в душите им. Времето отделено за „Световното кино в музика“ е пълноценно и всепоглъщащо. Това е възможност да започнеш да чувстваш и да усещаш. Да отвориш сетивата си, за онзи магически невероятен свят, който ни обгражда, но ние потънали в делника сякаш не забелязваме.

На сцената освен Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов и солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров са и едни от най-добрите джазови музиканти в България – Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Мултимедията, която допълва атмосферата на всяко представление е специално дело на Васил Къркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов отново специално за случая.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив