Избори 2024

Водещи новини

Първият полет по новата линия Истанбул – Пловдив кацна днес на летището

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Първият полет по новата линия Истанбул - Пловдив кацна днес на летището

Първият полет на авиокомпания Pegasus Airlines по редовната линия от летище Сабиха Гьокчен в Истанбул до летище Пловдив днес кацна на българска територия. Той беше посрещнат от кмета на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов, кметове  членове на Фонда за развитие на летището, заместник-министъра на транспорта Николай Найденов, генералния консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Това е първата в историята на летище Пловдив линия до Турция.

„Горд съм, че усилията ни последните 10 години дадоха резултат. Благодаря на Дойчин Ангелов и на всички колеги кметове от Фонда, с които проведохме десетки срещи и разговори, за да имаме редовна линия до Турция“, коментира градоначалникът на Пловдив и допълни, че ще продължи да работи и за разкриването на още линии, защото на Пловдив му предстои да изгради Градска железница и да се развива с все по-бурни темпове.

Днес от полета слязоха близо 100 пътници, заедно с тях и депутатът от Бурса Мустафа Йезгин, мениджърът продажби на авиокомпанията превозвач Чааръ Улутюрк, представител на българските изселници от Бурса, пет граждански организации. Всички те подчертаха, че страната им търпи сериозни поражения и е поставена пред изпитания последните дни. Въпреки това те са решили да пътуват с първия полет и лично да благодарят лично на ръководството на летище Пловдив за усилията и на българската държава за оказаната помощ при земетресенията.

„През миналата година пловдивското летище регистрира 230 000 обслужени пътници, което е най-големият брой обслужени пътници до сега. С новата линия очакваме ръстът на пасажерите да се увеличи, като работим по създаването на необходимите условия за запазване на тази положителна тенденция“, посочи заместник-министър Найденов. Той допълни, че се водят преговори и с други авиокомпании за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети, както и разширяване броя на съществуващите дестинации.

Редовните полети от Пловдив до Истанбул ще са с честота два пъти седмично, в сряда и събота и ще се изпълняват със самолети Боинг 737 и Еърбъс 320 с капацитет 180 пътници. Цената на билета започва от 29 евро в посока.

Самолетите ще кацат на летище Сабиха Гьокчен, откъдето има стотици възможности за прекачване на полет до различни части на света, включително полети до десетки желани дестинации в Европа и Азия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив