Първият електрически автобус тръгва по улиците на Пловдив

Първият електробус тръгва по един от маршрутите на градския транспорт в Пловдив. Превозвачът „Автотранс Чолаков“ е взел тестово чешки електрически автобус, който беше представен пред зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов и директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов. Ресорният зам.-кмет не само разгледа чешката машина, но и седна на шофьорското място. „Предстои електробусът да бъде регистриран, след което да се оборудва с джипиес, валидатори за билети и карти“, обясни Чонов. „След всички административни дейности ще подберем една от линиите, които обслужваме, за да пуснем по нея електробуса“, коментира от своя страна шефът на фирмата превозвач Димитър Чолаков. Електрическото превозно средство е 12-метрово, с 3 врати, с 35 седящи места, осигурени такива и за хора с увреждания, с до 300 км пробег на батерията. Освен това е оборудван с пантограф за зареждане. „Това е поредна стъпка към модернизацията на градския транспорт, съвсем реалистично е чрез „Екобус“ скоро и Община Пловдив да разполага и със собствени електрически коли за превоз на пътници“, добави зам.-кметът по транспорт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Градски транспорт - електрически автобус
Снимка: община Пловдив

Първият електробус тръгва по един от маршрутите на градския транспорт в Пловдив. Превозвачът „Автотранс Чолаков“ е взел тестово чешки електрически автобус, който беше представен пред зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов и директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Ресорният зам.-кмет не само разгледа чешката машина, но и седна на шофьорското място.

„Предстои електробусът да бъде регистриран, след което да се оборудва с джипиес, валидатори за билети и карти“, обясни Чонов.

„След всички административни дейности ще подберем една от линиите, които обслужваме, за да пуснем по нея електробуса“, коментира от своя страна шефът на фирмата превозвач Димитър Чолаков.

Електрическото превозно средство е 12-метрово, с 3 врати, с 35 седящи места, осигурени такива и за хора с увреждания, с до 300 км пробег на батерията. Освен това е оборудван с пантограф за зареждане.

„Това е поредна стъпка към модернизацията на градския транспорт, съвсем реалистично е чрез „Екобус“ скоро и Община Пловдив да разполага и със собствени електрически коли за превоз на пътници“, добави зам.-кметът по транспорт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив