Избори 2024

Водещи новини

Първите артисти на Context AiR за 2023 са вече в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Андерс Елин и Селма Боскайло - Първите артисти на Context AiR за 2023 са вече в Пловдив

Андерс Елин и Селма Боскайло пристигнаха в Пловдив в началото на юни. Двамата артисти бяха селектирани за участие в резидентната програма на общината тази година и са първите, които ползват за своя престой и работа обновения резидентен център в къща „Нишанян“ в Старинен Пловдив.

Селма Боскайло е куратор, изследовател и артистка, родена в Мостар, Босна и Херцеговина, но живееща в Берлин. Работила е с различни институции и куратори в Германия, Франция, Австрия, Испания, Дания. От 2021 г. е изследовател към The New Centre for Research and Practice (Сиатъл, САЩ).

Андерс Елин е звуков артист и композитор, който работи главно в областта на киното, инсталацията и изкуството в публично пространство. Роден е в Швеция и живее в Берлин. В последните години неговият творчески интерес и проучването му са насочени към звуковите скулптури и негови произведения са показвани в престижни институции като The Vitra Design Museum (Валд ам Рейн), Aperto Raum (Берлин), ZKM (Карлсруе), RA (Лондон).

Чуждестранни артисти ще създават творби, посветени на Пловдив

Двамата създават The New Liquidity/Новата ликвидност (втечнимост), което е интердисциплинарна изследователска платформа. Използват термина „ликвидност“ като трамплин, за да превъзмогнат границите като средство за артистично изразяване и създаването на алтернативни сценарии. Като част от изследването си върху т.нар. течна звучност, колективът в момента разработва проекта De-teritorialized Listenings/Де-териториализирани слушания – поредица от звукови разходки, специфични за дадено място.

По време на своята резиденция в Пловдив, The New Liquidity ще създадат такава звукова разходка специално за града. Използвайки адаптивно пространствено аудио, което реагира на движенията на тялото и местоположението на участника, те се стремят да предизвикат нашите сетива и въображение. De-teritorialized Listenings е част от глобалната изложбена програма на Project Anywhere за 2022 г. и се реализира в сътрудничество с Центъра за визуално изкуство (Университет в Мелбърн) и училището по дизайн Parsons (The New School, New Йорк).

Повече за своята работа и досегашния опит с тези звукови разходки, както и за впечатленията си от Пловдив до момента, двамата артисти ще разкажат по време на публичното си представяне, което ще се състои на 15 юни 2023 г. (четвъртък) от 18.30 часа в къща-музей „Златю Бояджиев“ – Старинен Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив