Избори 2024

Водещи новини

Проектът „Античен форум на Филипопол – изток и юг“ получи „зелена светлина“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Античен форум Филипопол

Националният институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата е издал положително становище и е съгласувал документацията за обект: „Античен форум на Филипопол – изток и юг“. 

Дългоочакваната, добра новина пристигна днес, навръх празничния Никулден. Това е и най-важната част от процедурата, даваща „зелена светлина“ на благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на археологическата зона, разположена между  Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „Цар Борис III Обединител“. Очаква се в следващите дни съгласувателното становище от Министерство на културата да пристигне официално по пощата в Общината. Проектът е съгласуван вече и с всички други инстанции – ВиК, EVN и пожарната.

След този толкова важен етап, на ход е Общински съвет – Пловдив, който по предложение на Кмета Здравко Димитров, би могъл да гласува средствата, за да стартира процедурата по ЗОП за същинската реализация. Предстои да се организира публично представяне пред пловдивчани, съобщи заместник-кметът Пламен Панов.

Припомняме, че през 2020г. бе подписан договор с предмет „Изработване на комплексен проект  за проектиране на инвестиционна инициатива по чл. 150 ЗУТ и осъществяване на авторски надзор по време на строителството за обект: „Античен форум на Филипопол – изток и юг. Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. дейности, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. дейности с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив.“, след проведена процедура по глава IX от ЗОП. Проектът бе изготвен и  внесен за разглеждане в НИНКН през месец август. Организирано бе и публично представянето на открито на 2 септември, на пл. Централен, в близост до Античен форум на Филипопол – Изток и Юг. То бе направено от проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София, които спечелиха открита процедура за изработване на комплексен проект на стойност 58 800,00 с ДДС. В представянето участваха арх. Венета Петков, инж. Тошо Тодоров, реставраторът Аглика Икономова, археологът Иво Топалилов, заместник-кметът Пламен Панов, кметът на Централен Георги Стаменов и представители на Община Пловдив и район Централен.

След първоначалния  преглед на проекта в НИНКН, през месец декември заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, вносител и заявител на проекта, се срещна с експерти на Института. С оглед на направения от тях коментари и препоръки, бе възложено и извършено допълнително проучване, проектът бе доработен от проектантите от „В и Р Инженеринг“ ООД и внесен отново, като всички предписания бяха изпълнени.

В резултат на отлично свършената работа, съгласуването от страна на НИНКН И МК е факт, а положителното становище е важна стъпка към завършването на едно от най-красивите и интересни пространства в Пловдив, допълвайки експонираната археология на пл. Централен и реставрирания вече Форум „Север“ и Форум „Запад“ с Одеон, част от Агората на Филипопол. На практика пл. „Централен” ще бъде завършен в цялост и ще разкрие пълната си красота и нова визия“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Инвестициите в културата продължават да ни утвърждават като предпочитана дестинация за туризъм, а с този проект ще се оформи един уникален по рода си античен комплекс“, каза по повод добрата новина и кметът Здравко Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив