Избори 2024

Водещи новини

Пристигнаха 598 000 хартиени бюлетини и 983 записващи устройства за изборите на 2 април

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пристигнаха 598 000 хартиени бюлетини и 983 записващи устройства за изборите на 2 април

Под засилена охрана, в присъствието на главния секретар на Областна администрация Георги Янев, председателите на 16 РИК и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев и секретаря на Община Пловдив Ангелина Топчиева днес в Областна администрация бяха получени 598 000 броя хартиени бюлетини, ролките за отпечатване на машинния вот и 983 записващи устройства.

За 16 МИР – Пловдив град хартиените бюлетини са 308 000, веднага бяха натоварени и отпътуваха за шестте района на града, заедно с ролките за машините и 459  записващи устройства.

Бюлетините за 17 МИР – Пловдив-област са общо 290 000, като те бяха разтоварени в Областна администрация, а в четвъртък по график ще бъдат раздадени на общините от областта заедно с избирателните списъци, записващите устройства и ролките за машинния вот. „До тогава те ще се съхраняват в сградата на Областна администрация в помещения охранители, СОТ и служители на МВР. Транспортирането им до общините също ще се охранява от служители на ОДМВР-Пловдив“, обясни  Георги Янев.

Той съобщи, че в петък в складова база в Пловдив, отново под засилена полицейска охрана, ще пристигнат и машините за електронно гласуване като общият им брой е 999 –  456 броя са определени за секциите в града и 449 за областта. В 82 секции ще се гласува само с хартиени бюлетини, като в града те са само 3, а в областта – 79.

Хартиените бюлетини и машините ще бъдат разпределени по секционни комисии в събота, когато ще започне и подреждането на самите помещения от членовете на СИК. Тогава ще бъдат тествани и телефоните, с които секционните комисии ще записват преброяването на резултатите от вота. Всяко устройство има QR код, което при сканиране автоматично го сдвоява със системата. Телефоните са чисто нови, но ако дадат дефект,  могат да бъдат подменени същия ден с нови от дежурния екип на „Информационно обслужване“.

„Записващите устройства разполагат само с програма за видеозаснемане. Необходимо е един човек от СИК да е постоянно ангажиран да следи записа. При евентуално прекъсване, резултатите не се  броят наново, а от момента на временното спиране, а записът ще бъде свален и качен от ЦИК на специален сайт“, обясни председателят на РИК 17.

Председателите на РИК отделиха специално внимание на попълването на протоколите, които са усложнени заради смесеното гласуване и са от 18 страници. „Много е важно правилното им попълване още в СИК, за да се намали времето на изчакване в РИК, обясни Калоян Сухоруков. Той подчерта, че е важно преди да бъде подписан протоколът да бъде проверен чрез демоверсията за правилно попълване, която е качена на сайта на всеки РИК. Съветваме ги след края на изборния ден да попълнят онлайн протокола, да го сверят и тогава да го нанасят на беловата“, посочи Сухоруков. Той подчерта, че това би им коствало около 20 минути, а ако предадат сгрешен протокол, отстраняването на грешките би отнело четири-пет пъти повече време.

Припомняме, че по предварителни данни на ГРАО на парламентарните избори на 2 април в Пловдивска област ще гласуват общо 595 180 души. В Пловдив-град с право на глас са 306 199 души, а в Пловдив област – 289 981.

Общо 983 ще са избирателните секции на територията на Пловдивска област като 459 са в Пловдив-град, а останалите 524 са в Пловдив-област.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив