Избори 2024

Водещи новини

През месец март започва укрепването на речните корита в Каравелово, Богдан и Слатина

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
През месец март започва укрепването на речните корита в Каравелово, Богдан и Слатина

През месец март започва укрепването на речните корита в Каравелово, Богдан и Слатина със средства от държавата. Това съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев след инспекция в трите най-тежко пострадали села от наводненията през септември миналата година. На място бяха  кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-кметовете Данка Люртова и Николай Цветков, както и кметовете на трите села. Заедно те направиха оглед на речните корита и разговаряха с хората, чиито къщи бяха най-тежко засегнати по време на бедствието.

„По време на инспекцията се уверих, че всички хора от бедстващите села са получили в пълен обем полагащите им се помощи, които идват от дарителските сметки и се разпределят от Обществения съвет към Община Карлово. Общата сума, която е разпределена до момента е близо 2 млн. лева. Тези средства са предоставени на домакинствата за ремонти на домовете и дворовете им. Отделно са разпределени материални помощи в размер на общо 500 000 лева – бяла техника, климатици и мебели“, коментира областният управител.

Общият размер на средствата, които са необходими за възстановяването на инфраструктурата на селата е 60 млн. лв. Това са 40 обекта – речните корита, мостове, улици, пътища и обществени сгради. Първият транш от тези средства се очаква да бъде отпуснат от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет до края на февруари. Те са в размер на около 9 млн. лв. и  ще бъдат приоритетно насочени към укрепване на коритата на реките, за да се гарантира безопасността на хората.

До момента за възстановителни дейности на общината от страна на правителството са отпуснати над 12 млн. лева, с които е разплатено на фирмите  за разчистването от дърветата и наносите на речните корита и улиците, както и за частни домове и обществени сгради. В тази сума влизат и парите за проектиране на част от обектите.

„За голяма част от инфраструктурните обекти приключва процесът на проектиране и всеки момент ще се обявят обществени поръчки за избор на изпълнители“, обясни кметът на Карлово.

Предстои също така към Междуведомствената комисия да бъдат подадени документите за отпускане на средства за възстановяването на 18 къщи от трите села. Много малко са къщите, които се нуждаят от ремонти, отговарят на законовите изисквания за подпомагане от държавата – построени са по проект,  имат актове за собственост и собствениците им нямат други жилища, в които могат да живеят. На тези, които имат право общината пое ангажимент да помогне при подготовката на документите и да ги придвижи към Междуведомствената комисия в най-кратък срок.

Кметът на Карлово съобщи също, че следващата седмица ще се състои среща с австрийска фирма, която има готовност да изготви безплатно обследване на коритото на р. Струма. Този анализ ще позволи да бъдат взети дългосрочни мерки за обезопасяване на реката и гарантиране на живота и имуществото на хората. Ангел Стоев поясни, че тази добра инициатива е допълнение към усилията на държавните институции за цялостно решаване на инфраструктурните проблеми на региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив