Избори 2024

Водещи новини

Представят калиграфска изложба 30 Букви в Пловдив в Народна библиотека Иван Вазов

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Калиграфска изложба 30 букви в Пловдив

„30 Букви“ е проект между 9 български калиграфи, които творят и развиват калиграфията в България. Автори са Атанас Димитров, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Жаклина Жекова, Константин Кръстев, Лора Щиркова, Милен Балбузанов, Пейо Пеев и Симеон Желев. Милен Балбузанов като участник и организатор, обедини групата под името „30 Букви“.

Тази изложба беше 1-во показана в София на 24-ти май, а сега гостува във Пловдив за 2 седмици.

Изложбата цели да покаже съвременния прочит на всеки един от авторите към българската форма на Кирилица. Идеята е да се представят 9 азбуки, създадени с различни калиграфски инструменти и техники. Също така към изложбата ще се включат и 9 цитата, вдъхновени от различни български автори.

Освен оригинално изписани азбуки и цитати, ще бъдат достъпни и лимитирани серии на всяка от творбите. По 10 номерирани и подписани дигитални принтове от всеки артист – 10 азбуки и 10 цитата. Ще има и 5 пакета, съдържащи всички азбуки на участниците и 5 пакета, съдържащи всички цитати. Всички визии ще бъдат предлагани и като пощенски картички.

Освен нещата от главната изложба за 1-ви път ще изложим и оригинали, които не са свързани с главната изложба.

Специален гост на изложбата, който ще се включи с 1 авторска азбука е Насимо.

Вечерта на откриването на 25 септември от 18:30 в Народна библиотека „Иван Вазов“ ще има и Live Performance както и възможност за посетителите да се включат и да опитат да напишат нещо калиграфско.

„30 Букви“ е не само изложба, а ново сформирана общност на българските калиграфи, която цели да обединява и да разпространява любовта към буквите и калиграфията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив