Избори 2024

Водещи новини

Правната комисия в ОбС иска яснота колко ще струва преместването и референдума за Альоша

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Паметник на съветската армия - Альоша

Правната комисия в ОбС на Пловдив иска яснота от общинската администрация колко ще струва преместването на „Альоша“ и провеждането на референдум за съдбата на паметника. Двете предложения бяха разгледани на заседание на комисията.

В голямото си мнозинство съветниците са се обединили върху нуждата от повече фактология в практическо изражение за евентуално преместване на паметника, както и за провеждането на местен референдум за неговата съдба. Те са поискали информация доколко е технически-инженерно осъществимо преместването на „Альоша“ и колко евентуално би струвало това на бюджета на община Пловдив. Същите искания са поставени и за провеждането на местен референдум за съдбата на паметника, съобщи председателят на комисията Слави Георгиев.

Внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив “Альоша” да бъде преместен

До тук се стигна след предложението на двамата съветници от ДСБ от групата на “Продължаваме промяната – Демократична България“ Владимир Славенски и Йоно Чепилски паметникът, издигащ се на върха на Бунарджика, да бъде демонтиран до края на 2024 година и да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство, а  община Пловдив да обяви конкурс за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около “Альоша”. В мотивите си те посочват,  в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.

В официална позиция от „Възраждане“ пък заявиха, че  са категорично против премахването на паметника на Съветската армия в Пловдив, по-известен като „Альоша“.

От Възраждане в Пловдив се обявиха за запазването на паметника на Альоша

Според партията, в момента няма съществено разделение в обществото по темата и голямо мнозинство от гражданите са за съхранението на „Альоша“.

„Ако в бъдеще се наруши консенсуса по въпроса, смятаме, че той би трябвало да бъде подложен на местен референдум“, подчертават още от „Възраждане“.

От ИТН също поискаха провеждането на градско допитване за съдбата на паметника.

Дали предложенията за премахване на монумента и за референдум за съдбата му станат част от дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент на 17 януари, не е сигурно на този етап.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив