Потвърдиха 17-годишната присъда на мъж, убил жена си в условията на домашно насилие

ВКС остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена 17-годишната присъда на Н. Н. за убийство, извършено в условията на домашно насилие. Подсъдимият Н. Н. е признат за виновен в това, че на 28.07.2021 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил съпругата си М. Н., като убийството е извършено в условията на домашно насилие в апартамента им на ул. „Герлово“. Двамата били семейство от 2008 година. Опитвали се да имат дете чрез ин витро процедури, но не се получавало. Пострадалата започнала да злоупотребява с алкохол и скандалите, обидите и побоите станали ежедневие в семейството. След злоупотреба с алкохол жената обиждала и псувала подсъдимия, а той й посягал, като прилагал физическа сила и й нанасял побои. Често пострадалата ходела на работа със синини по тялото. Във фаталната вечер Н. Н. пребил от бой жена си с дървена летва от подматрачна рамка на спалнята, защото взела от ръцете му чаша с ракия и я изпила. Той престанал да нанася удари на жената едва, когато видял, че по тялото й остават сини следи. След това си допил и заспал в кухнята, но се събудил около полунощ, влязъл в спалнята и заварил М. Н. неподвижна, застанала в неестествена поза. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Съд
Снимка: Pixabay

ВКС остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена 17-годишната присъда на Н. Н. за убийство, извършено в условията на домашно насилие.

Подсъдимият Н. Н. е признат за виновен в това, че на 28.07.2021 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил съпругата си М. Н., като убийството е извършено в условията на домашно насилие в апартамента им на ул. „Герлово“. Двамата били семейство от 2008 година. Опитвали се да имат дете чрез ин витро процедури, но не се получавало. Пострадалата започнала да злоупотребява с алкохол и скандалите, обидите и побоите станали ежедневие в семейството. След злоупотреба с алкохол жената обиждала и псувала подсъдимия, а той й посягал, като прилагал физическа сила и й нанасял побои. Често пострадалата ходела на работа със синини по тялото. Във фаталната вечер Н. Н. пребил от бой жена си с дървена летва от подматрачна рамка на спалнята, защото взела от ръцете му чаша с ракия и я изпила. Той престанал да нанася удари на жената едва, когато видял, че по тялото й остават сини следи. След това си допил и заспал в кухнята, но се събудил около полунощ, влязъл в спалнята и заварил М. Н. неподвижна, застанала в неестествена поза. Извикал помощ на телефон 112, но пристигналия лекар само констатирал смъртта на пострадалата.

Във Върховния касационен съд делото е образувано по жалба на подсъдимия срещу решение на Апелативния съд. Иска се присъдата да бъде отменена или изменена. Претендира се за преквалификация на деянието, за което е осъден Н. Н. в по-леко наказуемо престъпление.

Касационният състав е приел, че възражението за преквалификация на деянието е неоснователно, а даденият от въззивната инстанция отговор на това възражение е напълно удовлетворителен. Първоинстанционният съд се е позовал на свидетелските показания, които не се опровергават от нито един друг доказателствен факт по делото. ВКС е приел, че предположението на защитата в тази връзка не може да послужи да възприемане на защитната теза, нито пък провеждането на медицинските процедури за забременяване могат да доведат до опровергаване на обвинителната теза. Подобно възражение далеч не се приема за убедително, тъй като и употребата на алкохол не е способствало на успешното им провеждане, но въпреки това е било постоянна компонента от семейния живот. Свидетелските показания по недвусмислен начин показват развитието на семейната връзка в годините, поради което касационното възражение напълно се отхвърля. Подсъдимият и при причиняване на смъртоносните увреждания е действал по описвания от свидетелите начин. По отношение на твърдяната явна несправедливост на наложеното наказание касационният състав е приел, че тя не се открива при така определения размер от лишаване от свобода.

Наказанието е определено достатъчно снизходително, за да може да се претендира по – нататъшното смекчаване. Добрите характеристични данни на подсъдимия имат насреща си опровергаващи факти, поради което те не могат да се възприемат напълно безрезервно. Непрекъснатата употреба на алкохол и нанасянето на множество и непрекъснати побои не дават възможност да се определи деецът като такъв с безупречна характеристика. Н. Н. се е отнесъл с брутална безсърдечност по отношение на жената, с която е споделял интимност, поради което не може да се приеме, че специалната превенция ще се реализира безпроблемно и в кратки срокове. По отношение на останалите членове на обществото само строгото наказване на такива прояви на домашно насилие с фатален край би било ефективно предупреждение и би имало възпиращо действие, се казва в решението на ВКС.

Решението на Върховният касационен съд е окончателно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини