Избори 2024

Водещи новини

Потребител на асистентската подкрепа в Пловдив навърши 95 г.

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Потребител на асистентската подкрепа в Пловдив навърши 95 г.

Екатерина Евтимова, която е потребител на социалната услуга асистентска подкрепа, навърши 95 г. Навръх рождения си ден пловдивчанката беше посетена от Гергана Никова – ръководител на социалната услуга, социалния работник Павлина Карагьозова и асистент Ангелина Балтова, които я зарадваха с подаръци.

Освен Екатерина, още 1060 души в Пловдив са потребители на услугата асистентска подкрепа. Това е дългосрочна почасова социална услуга, предоставяна в домашна среда. Социалните асистенти и работници предоставят на потребителите комплекс от дейности, свързани със самообслужването им; придвижването им; промяна и поддържане на позицията на тялото на потребителите; подпомагане на потребителите за изпълнение на ежедневни и домакински дейности или извършването на тези дейности вместо потребителите в случай, че потребителят е в пълна невъзможност за изпълнението на такива дейности; съдействие на потребителите за комуникация с близки, роднини, членове на семейството, трети лица, органи и институции, медицински специалисти, административни, държавни и общински институции и други подобни, от взаимоотношения, с които се нуждае потребителят.

Социалната услуга асистентска подкрепа се предоставя в домашна среда, документи се подават на адрес ул. „Трети март „ № 33 и ул. „Петко Д. Петков“ № 6 А.

„Основната ни цел е социализация и интеграция на лицата, преодоляване на тяхната социална изолация, преодоляване на отрицателните последици върху ежедневието, предизвикани от здравословните проблеми, адаптиране към ежедневието въпреки наличието на определени дисфункции“, коментира ръководителят на услугата Гергана Никова.

Тя припомни и кой може да кандидатства за услугата. Това са хора в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив