Избори 2024

Водещи новини

Полицейските автомобили с включени сини лампи за началото на учебната година в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
МВР

Днес, 15 септември, е специален ден за хиляди ученици и техните родители и близки. Всяко откриване на учебната година е повод за равносметка от ефективността на всички отговорни институции, в това число и полицията, по отношение на общите усилия за намаляване на  детския пътен травматизъм.  Ежегодно статистическите данни показват, че въпреки взетите мерки десетки деца стават потърпевши при пътни произшествия по време на учебната година, вследствие на допускани грешки най-вече от водачи на МПС.

Тези данни трябва да насочат вниманието на всички нас – представители на институции и граждани, да бъдем отговорни като участници в движението и с поведението си да не поставяме в риск живота и здравето на подрастващите. С личния си пример ние, възрастните, трябва ежедневно да показваме на децата и да ги възпитаваме в правилното поведение на пътя, независимо дали сме пешеходци, пътници или водачи.

Спазването на правилата за пътна безопасност гарантира, че децата ще отиват и ще се връщат живи и здрави от училище, а игрите им ще са изпълнени с радост и смях.

В тази посока целият състав на ОДМВР – Пловдив има постоянен ангажимент, който посреща с необходимата грижа и отговорност и в ежедневната си дейност дава своя принос за правилното формиране на безопасно поведение на децата при придвижването им до учебните и детски заведения. Всеки един служител на реда изпитва огромно удовлетворение от моментите, в които при катастрофи не фигурират пострадали хора, особено деца.

Днес е първият учебен ден и в знак на загриженост към сигурността на учениците и израз на специален поздрав към тях, всички полицейски автомобили на територията на ОДМВР – Пловдив ще се придвижват с включени сини сигнални светлини. Този символичен жест е насочен и към водачите на МПС, за да им бъде припомнено, че изискването за повишено внимание към децата като едни от най-уязвимите участници в движението е не само регламентирано от закона. Нека днес, а и през цялата учебна година, да покажем нашата загриженост и отговорност към тях, за да ги опазим.

Служителите от ОДМВР – Пловдив пожелават на всички ученици вълнуващ и незабравим първи учебен ден, успешна и ползотворна учебна година, изпълнена неизменно и с весели игри и забавления!

По данни на сектор „Пътна полиция” – Пловдив за периода от 15.09.2022 г. до 31.05.2023 г. са възникнали 62 ПТП, при които са пострадали 68 деца на възраст до 18 години. От тях 61 са получили леки наранявания, а 7  – по-сериозни травми. 24 от децата са пострадали като пешеходци, 33 – като пътници в МПС и 11 като водачи на велосипеди, индивидуални превозни средства и мотопед.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив