Избори 2024

Водещи новини

Георги Чергов: Заварвам ОДМВР – Пловдив в доста напрегнато състояние

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Георги Чергов

„Заварвам ОДМВР – Пловдив в доста напрегнато състояние и по отношение на служителите, а от друга страна има и натрупано напрежение от обществото към дейността на полицейските органи“.

Това заяви в интервю за Дарик радио директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов. Новият началник на пловдивската полиция е служител на ГДБОП от приблизително 10 години. В кариерата си е натрупал опит и на ниво районно управление в структурата на СДВР.

„По отношение на изказването на министър Стоянов за избора му за моето назначаване като външен служител за пловдивската дирекция, считам, че действително този факт ми дава възможност да работя с по-голяма увереност, без да се съобразявам с интересите на близки и приятели, икономически кръгове или натрупани лични взаимоотношения“, подчерта още Георги Чергов.

На въпрос на Дарик предприел ли е вече кадрови промени в пловдивската полиция, старши комисар Георги Чергов потвърди, като поясни обаче, че те ще са достатъчно мотивирани и насочени единствено и само към подобряване на работата на дирекцията.

„Към момента мога да кажа, че извършвам заслушване на всеки един началник на районно управление, за да се запозная с обстановката, средата на работа, спецификата на криминогенната обстановка, респективно и с наличните проблеми на съответното подразделение. Впоследствие ще направя анализ и, ако е необходимо, ще пристъпя към конкретни промени“, поясни той.

Приоритетите в работата му произтичат от тези на МВР, намаляване на пътния травматизъм, противодействие на престъпленията, свързани с наркотиците, битовата престъпност и трафика на бежанци.

С оглед настъпили законови промени при работата в случаи на домашно насилие, към момента се извършват обучителни мероприятия и  организационни срещи с районната прокуратура, които през последните месеци привличат обществения интерес, посочи още началникът на МВР Пловдив.

За първи път в ефира на Дарик старши комисар Георги Чергов коментира и убийството на  24-годишния Димитър Малинов в Цалапица.

По думите му, след като се е запознал в дълбочина с воденото разследване, са идентифицирани две основни слабости в работата на полицията – неглижиране на случая още от самото начало при приемане на сигнала и започване на работа по него, лоша комуникация между полицейските служители в районното управление и служителите от областната дирекция.

Като цяло, шефът на пловдивската полиция определи организация на работата на РУ Стамболийски като слаба и по този повод са инициирани множество проверки от ръководството на МВР на отделни полицейски служители, като една част от тях вече са приключили, а други все още продължават. В резултат на една от проверките началникът на РУ-Стамболийски бе уволнен дисциплинарно, има един отстранен от длъжност служител, а самият случай е възложен за продължаване на работата на Отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР- Пловдив, подчерта още в ефира на Дарик шефът на ОД на МВР.

Той увери, че към настоящия момент са предприети всички възможни действия за документиране и доказване на престъпната дейност на съпричастните към извършеното престъпление лица и се полагат огромни усилия, и чрез партньорските полицейски служби в рамките на ЕС, за установяване на местонахождението и задържане на обвинения в жестокото убийство на 24-годишния Димитър – Рангел Бизюрев.

Пътнотранспортната обстановка на територията на област Пловдив продължава да се характеризира с висок травматизъм, отчете още директорът на полицията.

От началото на годината до 31.08.2023 г. са възникнали 523 тежки ПТП, при които са загинали 28 участника и са ранени 674. В сравнение със същия период на 2022 г. броят на тежките ПТП се е увеличил с 25, ранените са с 31 повече, но за щастие загиналите са с 5 по-малко.

Причините за тази обстановка са редица, посочи той, като най-основните са икономическото развитие на Пловдивска област през последните години, довело до голям прираст на населението, близостта до и в града на туристически и курортни обекти, които са посещавани от хора от цял свят, преминаващите през областта редица пътни артерии с национално и международно значение – АМ „Тракия“, Подбалканският път и Асеновградско шосе.

Данните, с които ОДМВР – Пловдив разполага показват, че около 6 милиона автомобили месечно влизат или излизат от града и всичко това води до усложняване на пътнотранспортната обстановка. Допълнителен фактор са и протичащите в момента редица ремонти по основни булеварди в Пловдив, водещи до значителни затруднения в движението и свързаните с това предпоставки за възникване на ПТП.

Затова, за цялостно справяне с проблема, свързан с войната по пътищата, са необходими съвместните усилия и от страна на останалите ангажирани институции, както и на самите участници в движението, особено водачите на МПС, подчерта директорът на пловдивската полиция.

Относно състоянието на пешеходните пътеки в града –  голяма част от които почти „изтрити“ и не разполагащи със светлинна и звукова сигнализация, старши комисар Георги Чергов увери, че областната дирекция на МВР е в непрекъснат контакт с общинската администрация по казуса.

„В действителност част от пешеходните пътеки и в момента не са в добро състояние. Получихме уверение от директора на Общинското „Организация и контрол на транспорта“, че фирмата, с която има сключен договор, в момента интензивно извършва маркирането на пешеходните пътеки и в кратки срокове дейността по опресняването ще приключи, като  районите на учебните и детски заведения ще са с приоритет.

Освен това, по настояване на ОДМВР – Пловдив и след изпратени редици сигнални писма, общината е закупила нови 100 пътни знака, сигнализиращи пешеходните пътеки. Знаците са от т.н. светещ тип- излъчват мигаща светлина денонощно и ще бъдат поставени на всички рискови пешеходни пътеки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив