Избори 2024

Водещи новини

Политици от ПП-ДБ с инициатива за спасяването на емблематична сграда в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Сграда на ул. Цар Иван Александър и ул. Густав Вайганд в Пловдив

Инициатива за спасяване на емблематична сграда в Пловдив подеха общинският съветник и лидер на “Да, България” в града Веселина Александрова, депутатът Манол Пейков и бившият кандидат-кмет на район “Централен” Чило Попов. Заедно с други народни представители и местни политици от “Продължаваме Промяната – Демократична България” те внесоха в Министерството на културата писмо с призив за възстановяване статута на културна ценност и на първоначалния вид на триетажната многофамилна сграда, намираща се на ул. “Цар Иван Александър” и ул. “Густав Вайганд”.

В писмото, връчено вчера на заместник-министрите на културата арх. Чавдар Георгиев и Виктор Стоянов от Манол Пейков и Чило Попов, се посочват три аргумента. Първо, че построената преди век къща е имала до 2012 г. статут на недвижима културна ценност, когато по неясни причини и без обосновка тя е била заличена от списъците на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Второ, че сградата е знаков пример за разпространения в района архитектурен стил със сецесионови и неокласически елементи и пропорции и е важен елемент от характерния облик на целия ансамбъл от сгради и елементи на градската среда в съседство. Трето, че до момента за имота няма одобрен архитектурен проект за нова сграда и е недопустимо започналото ѝ разрушаване. А общинският План за безопасност и здраве служи само за претекст за разрушаването ѝ, докато тя е видимо стабилна и с подменен покрив.

В писмото се настоява да започне процедура по предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата и да се провери защо той е бил отменен през 2012 г., както и на какво основание за нея се прилага Плана за безопасност и здраве. Иска се незабавно разпореждане за спиране на разрушителните дейности до предоставянето на статут на сградата на недвижима културна ценност, а на собственика на имота да бъде указано да предприеме спешни мерки за възстановяване на първоначалния вид на сградата и да укрепи и оформи всички декоративни архитектурни елементи в тяхната цялост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив